Ministrul Sanatatii: Ordonanta de Urgenta de Ultima Ora Anuntata pentru Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat pentru romanii din toata tara o foarte importanta ordonanta de urgenta care a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei, si care aduce o schimbare majora prin infiintarea unei agentii guvernamentale care are scopul de a dezvolta inrastructura serviciilor de sanatate in Romania.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta era o obligatie asumata de catre Romania prin PNRR, astfel ca vorbim despre o masura care era necesara pentru tara noastra si care a fost dusa la indeplinire de catre autoritati pentru ca tara noastra sa poata primi banii din PNRR care ii sunt acordati pentru agentie.

“După cum știți, am fost anunțat încă de zilele trecute că urmează să intre în dezbatere și pentru aprobarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care face posibilă funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, ANDIS, pe scurt. Este și un jalon pentru noi care trebuia îndeplinit.

Dincolo de acest lucru, cel mai important element este că sperăm să avem la dispoziție un instrument care să facă posibilă accelerarea investițiilor în sectorul sanitar, mă refer în primul rând la cele trei spitale regionale, care practic trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătății la această agenție, dar și a minimum trei obiective de investiții din cadrul PNRR.

E bine ca să existe mai ales pentru un sector așa de sensibil cum este sectorul sănătății, o agenție specializată. Lipsa investițiilor în ultimii 30 de ani în sectorul public a creat o mare nemulțumire și a limitat accesul la servicii de sănătate.

Este important să avem o astfel de structură, este important însă să găsim și mecanismele prin care să stimulăm aducerea unor specialiști și rămânerea acelor specialiști în structurile acestei agenții. Până la urmă, o structură fără profesioniști nu poate să își îndeplinească rolul și cred că acesta va fi lucrul cel mai dificil.

Agenția va fi condusă de un președinte, pe care, conform acordului cu Comisia Europeană, Ministerul Sănătății trebuie să îl desemneze pentru o perioadă provizorie de șase luni. În acest timp toate celelalte acte normative referitoare la organizarea și funcționarea agenției vor fi elaborate și aprobate de către Guvernul României, iar până la sfârșitul anului aceasta agenție ar trebui să aibă 52 de posturi, minimum 52 de posturi ocupate.”