Antrenamente ale Soldatilor Romani in Compania Altor Forte NATO

Antrenamente ale Soldatilor Romani in Compania Altor Forte NATO

Soldatii romani continua in aceasta perioada antrenamentele in compania altor soldati care fac parte din fortele NATO, de aceasta data fiind vorba despre exercitii care au avut loc in Grecia impreuna cu militari din tara gazda, Bulgaria, dar si Albania.

“Vânătorii de munte români în Grecia. 29 de militari din Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” din Câmpulung, sprijiniți de doi ofițeri din cadrul celorlalte batalioane de manevră ale Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, au participat în perioada 30 mai – 3 iunie, în poligonul Askos-Profitis de lângă Salonic – Grecia, la exercițiul multinațional „Golden Fleece 22”.

Cu această ocazie, militarii câmpulungeni s-au antrenat alături de parteneri din Grecia, Bulgaria și Albania pentru atingerea obiectivelor comune de instruire.

Misiunea plutonului de vânători de munte, în etapa finală a exercițiului, a fost aceea de a respinge atacurile adversarului și de a captura o serie de obiective din poligon, cu sprijinul aviației și alături de un pluton de infanterie mecanizată din Bulgaria.

În data de 2 iunie, în cadrul aceluiași exercițiu, a avut loc Ziua Distinșilor Vizitatori (DVDay), ocazie ce a permis comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” să își observe subordonații în acțiune alături de partenerii străini.

Locotenentul Paul Neculoiu, caporalul Ionuț Gheorghe și subofițerul de legătură grec, sergentul major Aikaterini Papageorgiou, au primit de la comandantul brigăzii, moneda (coin) Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, în semn de apreciere pentru modul exemplar în care și-au îndeplinit atribuțuiile.

În semn de mulțumire pentru parteneriatul de durată dintre Brigada 2 Vânători de Munte și armata elenă, colonelul Ilie-Marian Dragomir a făcut schimb de însemne heraldice și simboluri ale structurilor cu șeful Statului Major al Forțelor Terestre din Grecia, generalul locotenent Haralampos Lalousis și cu generalul locotenent Sotirios Kostakoglou, comandantul Corpului NATO cu Dislocare Rapidă din Grecia (NRDC-GR), discutând cu aceștia și despre perspectivele activităților de instruire în comun.

Exercițiul „Golden Fleece 22” a fost planificat și organizat de Statul Major al Republicii Elene, cu scopul îmbunătățirii cooperării militare dintre statele participante, sporirea interoperabilității și dezvoltarea capabilităților operaționale de răspuns la situații de criză sau a conflictelor cu potențial de deteriorarare rapidă a situației.”