Ministrul Educatiei: Masurile Oficiale Pentru Rezolvarea unei Probleme de Importanta Nationala

Ministrul Educatiei vorbeste despre masurile oficiale de ultim moment care au fost luate de catre statul roman pentru rezolvarea unei probleme de importanta nationala, iar asta deoarece autoritatile incearca sa reduca substantial abandonul scolar in tara noastra pentru a ajunge la o medie inferioara celei inregistrate in Uniunea Europeana.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre aceste masuri, si despre cati bani sunt alocati pentru ele de catre autoritatile din tara noastra, deciziile fiind unele extrem de importante, iar totul pentru ca elevii sa aiba motive sa vina la scoala zi, de zi, iar parintii sa ii ajute sa o faca.

“Luam deja. Monitorul Educatiei pentru anul 2021 ne arata un abandon scolar de 15.6%. O singura tara in Uniunea Europeana are un abandon putin mai crescut, Spania, insa vreau sa precizez ca incepand cu 2020, Spania si Portugalia, care erau la nivel de abandon de 30%, au reusit sa il reduca, Portugalia la 9.9%, iar Spania are in prezent o rata mai mare decat Romania.

Romania este al doilea cel mai mare stat din Uniunea Europeana in ceea ce priveste abandonul scolar. Masurile sunt deja initiate. E vorba despre Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar, iar prin PNRR avem o finantare de 500 de milioane de euro, si am selectionat primele 1.415 scoli care presupun masuri integrate, nu numai la nivelul sistemului de educatie, pentru reducerea abandonului scolar.

O alta masura care trebuie luata urgent este o masa sanatoasa care poate face diferenta intre a iti trimite si a nu iti trimite copilul la scoala, care sa se deruleze sub forma unui program national integrat pe 5 ani cu finantare de 1 miliard de euro. O alta masura este data de crestere cuantumului burselor, pentru ca o familie ar putea intelege ca trimitand copiii la scoala, daca bursele sunt atractive, s-ar putea ca avand 2 – 3 copii, bursele sa depaseasca venitul parintilor.

Sunt 3 masuri, una a fost deja initiata, este vorba despre programul national pentru reducerea abandonului scolar, masa sanatoasa in scoli urmeaza sa fie initiata incepand cu septembrie, iar sistemul de burse motivante, deja au crescut bursele, dar prin Romania Educata sunt masuri care vor reduce abandonul scolar in Romania.

In Monitorul Educatiei pentru anul 2021 abandonul scolar este de 23% in mediul rural si in randul grupurilor defavorizate, inclusiv in randul romnilor, iar aceste grupuri defavorizate au fost afectate disproportionat de impactul pandemiei asupra educatiei, impact generat de inchiderea scolilor in Romania ca si in orice alt stat.”