Adrian Marinescu: Declaratia de Ultim Moment, Atentionare pentru Milioane de Romani

Adrian Marinescu, directorul institutului de boli infectioase din Bucuresti, vorbeste despre cele doua cazuri de variola maimutei care au fost inregistrate deja in Romania, si care provoaca ingrijorare in randul multor oameni, el spunand ca totusi lumea ar trebui sa stea relaxata.

Adrian Marinescu reitereaza ceea ce a spus si in trecut, faptul ca transmiterea acestui virus nu este la fel de usoara precum in cazul Coronavirus, a gripei, etc, si ca nu exista motive de panica in randul populatiei, si nici macar de vaccinare in masa, dar in caz de suspiciune de infectare, ar trebui consultat un medic.

“In primul rand ar trebui sa le spunem oamenilor ca nu ar trebui sa fie ingrijorati. Virusul care genereaza variola maimutei se transmite cu mare dificultate de la om, la om. Ancheta epidemiologica facuta de catre autoritati in cazul cazurilor din Romania se refera la contactii directi, deci nu trebuie sa intra in panca.

Legat de simptomatologie, in primele zile inainte de a avea eruptia, vorbim despre febra, durere in gat, dureri musculare, articulare, sau ganglioni inflamati, deci este greu sa ne dam seama de la ce vine. E greu sa iti dai seama la inceput, oricum riscum mai mare de transmitere este cand apare eruptia, care este caracteristica, cu vezicule.

Este adevarat ca poti sa te gandesti si la varsat de vant, adica la varicela, dar daca ai un ochi avizat, poti sa pui diagnosticul foarte usor. Chiar daca sunt in aceste zile cazuri izolate, ar trebui sa fim atenti in special la persoanele care au simptomatologie, mai ales daca exista si o posibila eruptie cu vezicule in cazul lor.

Cu siguranta ca daca avem o eruptie trebuie sa mergem la medicul de familie, poate sa fie orice alt medic care sa ne orienteze, si care sa ne spuna daca este o suspiciune reala, si daca ea trebuie sa fie confirmata. Oricum in general in orice context, si in cazul de fata, vorbim despre un contact direct cu o persoana care a venit din afara Romaniei.

Lucrurile tin de aceasta ancheta epidemiologica, si tin de niste conditii concrete. Nu trebuie sa cred ca probabilitatea de a ma infecta este atat de mare incat de cate ori fac febra, ma gandesc ca am variola maimutei, in niciun caz. Indicatia principala privind vaccinurile nu e de imunizare la nivelul populatiei, ci privitoare la contactii directi ai persoanelor infectate.”