Ministrul Educatiei: Ultima Ora, Masurile Oficiale, Toate Scolile Romaniei Vizate

Ministrul Educatiei Ultima Ora Masurile Oficiale Toate Scolile Romaniei Vizate

Ministrul Educatiei explica pentru milioane de romani din intreaga tara un set foarte important de masuri care sunt hotarate si vor fi puse in aplicare in perioada imediat urmatoare pentru a ajuta copiii sa ramana in scoli si sa nu abandoneze cursurile in ritmul in care o fac in acest moment.

Ministrul Educatiei vorbeste despre abandonul scolar ca una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Romania in momentul de fata, ceva care este cat se poate de real, iar asta pentru ca numere tot mai mari de copii se retrag din unitatile de invatamant, din cauza unei varietati de lipsuri.

“Nu numai ca se observa abandonul scolar in mediul rural din Romania, este singura tara din Europa in care diferenta dintre abandonul scolar in mediul urban, care este 25%, si abandonul scolar in mediul rural, care este de putin peste 5% este atat de mare. Marea majoritate a tarilor europene au abandon scolar de 9% in mediul urban si 10% – 11% in mediul rural, intre 9 – 11%.

Noi avem intre 5% – 6% si 25%, deci cea mai mare problema in Romania este abandonul scolar in mediul rural, iar aceasta problema se regleaza prin Programul National al Abandonului scolar, in care am selectat peste 1.000 de scoli prin care dam o finantare de aproape 1 miliard de LEI doar in prima runda, si vom avea alte scoli finantare din perspectiva nevoii de reducere a abandonului scolar.

Aceste masuri presupun eligibilitate integrata de la asigurarea de mese in scoala, pana la asigurarea de pregatire a elevilor, pana la achizitia de echipamente sportive, pana la eligibilitatea de participare la tabere, sau excursii pentru acei copii care niciodata nu au parasit satul lor pentru a vedea Romania, fara a vorbi locatii din strainatate.

Acesta este un prim lucru, al doilea lucru il face prin implementarea legii care va fi promovata ca prin Romania Educata, adica burse atractive, atractive si tintite catre elevii cu nevoi. In momentul in care un parinte va constientiza ca trimite 2, sau 3, copii la scoala, iar bursele pe care le vor primi acei copii inseamna mai mult decat salariul, avem alt grad de atractivitate.

Am propus al treilea palier, Masa Sanatoasa in Scoli, pentru ca masa de cele mai multe ori face diferenta pentru parintii din mediul rural intre a-si trimite, sau a nu-si trimite copiii la scoala, deci masa, burse, program national de reducere a abandonului scolar, si in paralel avem achizitia a 3.200 de microbuze prin PNRR.”