Adrian Marinescu: Importanta Declaratia de Ultima Ora privind Pandemia Coronavirus

Adrian Marinescu le transmite un mesaj extrem de important milioanelor de romani din intreaga tara, doctorul, care este si director medical al Institutului Matei Bals, afirmand ca in Romania nu mai sunt asteptate alte valuri puternice ale Coronavirus.

Adrian Marinescu ne spune ca vom avea o convietuire cu noul Coronavirus asa cum avem si cu alti virusi care exista in momentul de fata in intreaga lume, dar si ca orice fel de valurii viitoare ar putea avea intensitate redusa.

“Convietuirea cu microorganismele este un lucru pe care l-am facut dintotdeauna, si il vom face, sunt miliarde in jurul nostru, multe dintre ele nu ne fac nimic rau, indiferent daca vorbim de virusuri, sau nu. Daca vorbim despre Coronavirus, ne-a incurcat vietile in ultimii 3 ani, chiar daca lucrurile nu s-au inchis cu pandemia, deja din 2022 e o convietuire clara, care a devenit si armonioasa.

Nu inseamna ca nu mai avem deloc cazuri, ele sunt intr-un numar mic, din pacate un procent chiar daca e mic, vor fi si pacientii cu forme severe. In momentul de fata la Matei Bals avem probabil in jur de 20 – 25 de prezentari, cu totul, apropo de infectia generata de Coronavirus, iar dintre acestea maxim 10 se interneaza, cele mai multe fiind forme usoare, dar exista si severe.

Ce se va intampla de acum incolo, dupa parerea mea, chiar daca vor fi variatii, iar din toamna vor fi unele cresteri, eu nu cred ca vom iesi din aceasta etapa de convietuire, ceea ce inseamna ca cei mai multi vor face forme usoare. E un ciclu natura al virusului, el ajunge la un moment dat sa piarda din agresivitate, insa noul Coronavirus nu a fost cel mai agresiv, din fericire.

S-a transmis usor, dar nu a fost agresiv, daca era sa comparam cu SARS-CoV-1, sau MERS. Doi, protectia pe care am capatat-o noi toti, fie ca am trecut prin boala, sau ne-am vaccinat, chiar daca au fost variante virale mai vechi, protectia exista, e clar. Trei, fiind putine cazuri, si putand sa gestionam totul mai bine, testarea se face la timp, au ramas tratamante, stim cum sa abordam tot.

Nu putem sa ne gandim la cifre cand vorbim de infectii, vorbim de testare, de reaportare, e posibil sa fie ca la racelile banale, deci e greu de spus. E totusi clar ca aceasta convietuire nu va presiune o presiune crescuta, sau care sa modifice lucrurile in momentul respectiv.”