Ministrul Apararii: Anunt privind Sfarsitul Razboiului din Ucraina, Deciziile NATO

Ministrul Apararii a facut o declaratie de ultima ora cu un anunt extrem de important si asteptat de catre milioane de romani din intreaga tara, el vorbind despre momentul in care ar trebui sa se termine razboiul din Ucraina, afirmand ca sfarsitul este foarte departe, si nimeni nu stie cand va fi.

Ministrul Apararii ne spune practic o realitate pe care inclusiv oficialii din Ucraina refuza sa o admita, aceea a faptului ca razboiul nu are un final clar in fata, si ca s-ar putea prelungi pentru ani de zile, asa cum a spus secretarul general al NATO, cerand si pregatirea aliantei in acest sens.

“Toate analizele arata ca acest razboi care a crezut si Putin ca va dura 3 zile, nu se va termina prea curand. Sigur ca se poate transforma, isi poate schimba forma dintr-un razboi care avea drept obiectiv cucerirea unei intregi tari, eliminarea unui guvern si tranformarea tarii in altceva, se poate transforma intr-un conflict regional.

Este localizat in zona de sud-est, cele doua regiuni Lugansk si Donetsk, apoi litoralul Ucrainean, incercarile rusilor de a ajunge la Odesa. Toate analizele spun ca va fi un razboi mai lung decat se astepta lumea. Au fost mai multe aproximari, l-am auzit si pe presedintele Zelenski spunand ca acest razboi poate dura pana spre toamna, dar nu se stie.

Nu stie nimeni nici intentia pe care o are Rusia, care este condusa dintr-un singur centru, si aceea fiind o persoana, este foarte greu de anticipat ce gandeste un singur om atunci cand este vorba despre un razboi. Avem deja foarte multi ani de cand nu am mai avut stagiu militar obligatoriu, avem o armata de rezervisti care ajung sa aiba o medie de varsta spre 50 de ani.

Noi suntem o tara NATO, si asa cum ati vazut in ultimii ani, si cum nici rusii nu credeau, NATO a trecut dupa 2014, si mai ales acum dupa izbucnirea razboiului, de la securitate colectiva, care insemna tratate, discutii, sprijin, la aparare colectiva, iar asta inseamna ca avem siguranta activarii articolului 5 din articolul NATO si beneficierii de protectia aliantei.

Ati vazut protectia inaintata a trupelor NATO pe flancul estic, asta inseamna grupuri de lupta, 4 exista in Tarile Baltice si Polonia, acum se infiinteaza 4 in sudul flancului, inclusiv in Romania. In Tarile Baltice sunt peste 10.000 de soldati NATO, in Romania sunt peste 5.000 de soldati cu echipamentul necesar si tot arsenalul pe care il au.”