Nicolae Ciuca a Discutat cu Emiratele Arabe Unite despre Achizitia de Petrol si Gaze

Nicolae Ciuca a Discutat cu Emiratele Arabe Unite despre Achizitia de Petrol si Gaze

Romania este interesata sa cumpere petrol si gaze din Emiratele Arabe Unite, premierul Nicolae Ciuca fiind prezent in ultimele 2 zile in tara pentru a discuta cu Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan si Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, liderii tarii, despre aceste colaborari.

Romania are nevoie de o diversificare rapida a achizitiilor de petrol si gaze naturale in aceasta perioada in care razboiul din Rusia nu doar ca a scumpit aceste resurse, dar a fortat toata Europa sa se reorienteze spre tari care pot furniza ceea ce ea are nevoie, pentru a renunta complet la resursele rusesti.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, în perioada 20-21 iunie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite. Cu această ocazie, premierul României a avut o întrevedere, la Abu Dhabi, cu A.S. Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U., și cu A.S. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U. Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state.

În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional. Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.

Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere.

Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore. Vizita a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.