Ministrul Apararii: Masurile Oficiale Importante pentru Armata Romana Profesionista

Ministrul Apararii vorbeste despre soldatii profesionisti pe care Armata Romana vrea sa ii atraga in randul sau, iar asta pentru ca vorbim despre masuri care sunt luate pentru a convinge un numar mai mare de oameni sa aleaga cariera militara in detrimentul uneia in domeniul civil.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre ceea ce se face din acest punct de vedere pentru romanii care sunt cu adevarat dornici sa urmeze o cariera militara, iar asta pentru ca e nevoie de imbunatatiri majore pentru salarizare, sau sporuri, astfel incat oamenii sa gaseasca intr-adevar atractiva cariera militara.

“Sunt ceea numim SGP-isti, adica sergenti gradati profesionisti, pentru diverse posturi din Armata Romana, adica aceia care se angajeaza ca militari profesionisti. Salariile cred ca, in general, sunt peste 3.500 de LEI, se mai adauga sporuri, se mai adauga altele.

Noi incercam acum, consider ca nu am facut o foarte buna publicitate, nu am facut campanie de publicitate destul de bune pentru aceasta profesie. O sa incercam ca in viitoarele deschideri de asemenea campanii de recrutare sa fie mult mai inteligente. Unele tari lucreaza cu cele mai puternice agentii de publicitate in lume, sigur ca platesc niste sume pe care noi nu ni le-am putea permite.

Sunt doua motive importante pentru care oamenii vin, unul important este stabilitatea si ideea ca profesia de militar este una sigura. De putine ori dupa ce ai ajuns profesionist nu esti dat afara din armata, de putine ori se poate intampla asta, ai posibilitate de avansare, ai posibilitatea unei cariere, sigur ca noi incercam acum modificari de legi pentru a face mai fluida “granita” dintre gradati profesionisti si militari, ofiteri, din corpul superior.

In momentul acesta exista o “granita, insa sa poti promova si in corpul ofiterilor, militarilor, care au venit de pe bancile scolilor militare, a liceului, a colegiului, a facultatilor, a Academiei Militare. Incercam sa facem fluid acest spatiu pentru a-i putea atrage pe cei mai buni oameni, care vin pe de o parte pentru stabilitatea profesiei.

Salarizarea, din nefericire, incercam sa facem modificari anul acesta, si sper ca ma vor intelege si colegii mei din coalitie ca avem nevoie pentru a ajunge cu nivelul de salarizare, si cu nivelul unor sporuri, care au ramas de-a lungul timpului in urma, pornind de la sporul de deplasare, la solda de grad, au ramas la nivelul din 2009.”