Ministrul Educatiei: Decizia de Ultim Moment cu o Schimbare Importanta in Scoli

Ministrul Educatiei Decizia Ultim Moment Schimbare Importanta Scoli

Ministrul Educatiei a anuntat o decizie de ultim moment care vine cu o schimbare foarte importanta pentru milioane de elevi si parinti din toata Romania, totul in contextul in care Evaluarea Nationala si Bacalaureatul au dezvaluit starea invatamantului romanesc acum.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce se ia in calcul renuntarea la mediile anuale din gimnaziu pentru ca ele ar fi irelevante in contextul pandemiei de Coronavirus, iar mai multe detalii despre ceea ce intentioneaza ministrul sa faca aveti in declaratia data mai jos.

“Criza de Coronavirus i-a indepartat pe elevi de scoala, si aceia care nu au fost indepartati complet de scoala, si au dorit sa revina la scoala, au avut atat de multe pronuntate lipsurile in pregatire, incat nu au reusit sa promoveze disciplinele incat sa aiba mediile incheiate in clasa a 12-a, pentru a se putea prezenta la Bacalaureat.

Unii nu au mai vrut pur si simplu, altii au vrut si nu au mai putut sa intre, numarul a fost mare in fiecare an, diferenta intre cei care au inceput clasa a 12-a, a 13-a, si cei care au reusit sa intre in examenul de Bacalaureat. Revenind la Evaluarea Nationala, vreau sa spun ca anul acesta am avut cu 24.000 mai multi inscrisi, am avut deasemenea cu 32.000 mai multi elevi care au luate note pest 5 la matematica.

Ce argument am avea sa o pastram (n. red. privind renuntarea la media generala din gimnaziu), in conditiile in care am vazut bine lipsa de relevanta a notelor acordate mai ales in acesti 2 ani de criza sanitara, de ce as mai sustine sa se ia in calcul cu o anumita pondere note care sunt complet irelevante pe perioada pandemiei de Coronavirus ?

Va reamintesc faptul ca note peste 8.50 care in mod normal erau intr-o pondere de 14%, 15%, au crescut la 53%, si apoi la 60%. Este in dezavantajul elevilor sa iei in calcul aceasta pondere a notelor din gimnaziu pentru ca nu mai poti sa faci niciun fel de diferenta intre cei care au note intre 9 si 10, conforme cu competentele, si ceilalti care nu le au.

Anul acesta vedem, am spus ca o sa lansam in consultare pachetul legislativ rezultat pentru transpunerea proiectului Romania Educata, si vom vedea care sunt concluziile in raport cu aceasta propunere. Evaluarea Nationala, pentru a beneficia de o schimbare atat de mare pentru discipline, trebuie sa fie pregatita in avans.”