Virgil Popescu: Masurile de Interes National pentru Milioane dintre Romani

Virgil Popescu Masurile Interes National Milioane Romani

Virgil Popescu a facut un extrem de important anunt oficial care vizeaza toata Romania in momentul de fata, iar asta deoarece el vorbeste despre ceea ce tara noastra urmeaza sa primeasca in curand, adica 14 milioane de euro pentru studii de ingineri si proiectare pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici.

Virgil Popescu explica mai jos parteneriatul dintre Romania si SUA pentru acest proiect, inainte ca tara noastra sa primeasca astfel de reactoare modulare de la o companie americana in cursul urmatorilor ani, ele urmand a furniza energia electrica necesara pentru asigurarea independentei fata de Rusia, dar poate si distributia catre alte tari din regiune.

“La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, președintele SUA a anunțat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România).

Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investițiile pe care le facem.

Vreau să le mulțumesc președintelui României Klaus Iohannis și prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susținerea extinderii programului nuclear civil în România și pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state. Investițiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar și pentru întreaga economie.

Totodată, aș dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului. Statele Unite sunt implicate în cel mai complex și avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020.

Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani și a costat peste 500 milioane dolari și peste 2 milioane ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciați și stricți reglementatori nucleari din lume. În același timp, și în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare și reglementare aplicabile.”