Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultim Moment, Problema Grava si Masurile din Scoli

Ministrul Educatiei Declaratia Ultim Moment Problema Grava Masurile Scoli

Ministrul Educatiei vorbeste despre o problema grava care exista in sistemul de educatie din Romania, dar si despre noi masuri care vor fi impuse in toate scolile tarii pentru toti elevii care urmeaza cursurile unitatilor de invatamant pentru a creste calitatea procesului educational.

Ministrul Educatiei vorbeste si despre faptul ca este necesara o reducere a programului foarte incarcat pe care-l au elevii din toata Romania in momentul de fata cu o reducere a orelor pe care acestia le au in scolile din tara noastra, astfel incat sa invete mai usor si mai eficient.

“Asta este foarte grav, este foarte grav, este anormal (n. red. referitor la un studiu conform caruia elevii fac meditatii pentru a intelege ce se preda la scoala), pe de alta parte, perioade de criza precum cea pe care am traversat-o, accentueaza diferentele dintre elevii care sunt slabi si devin si mai slabi, si elevii care sunt buni si devin si mai buni cu ajutorul familiei, inclusiv prin aceasta pregatire la nivel de meditatii.

Nu trebuie sa uitam totusi ca notele mari n-au fost doar ale celora care au facut meditatii, si va spun ca la Bacalaureat Cluj a 85.1% promovare, dar dupa Cluj vine Iasi cu 81.7%, Galati cu 81.6%, Braila cu 81.3%, deci sunt judete care au obtinut rezultate foarte bune la Bacalaureat, Bucurestiul avand doar 77.4%, peste media pe tara.

Am fost primul care spune ca programele sunt supraincarcate si ca nivelul de abstractizare al unor discipline este mult prea ridicat. Acest lucru se poate regla doar prin planuri cadru care sa fie cu adevarat reformate la numarul de ore alocat saptamanal si disciplinele din fiecare plan cadru, iar acest lucru se va intampla din septembrie 2023.

Sistemul educatiei este in orice stat al acestei lumi cel mai mare sistem public. Am gasit planuri cadru in momentul in care am preluat mandatul, m-am uitat peste ele, nu aveau practic nicio schimbare. Erau schimbari minore de forma, am primit peste 10.000 de propuneri critice de modificare, inclusiv de la unii dintre cei care facusera forma initiala.

E nevoie de un nou proces de constructie al acestor planuri cadru bazat pe legislatia primara, pe legislatia Romania Educata, si am spus din prima zi de mandat ca septembrie 2023 va fi momentul in care vom reface acest planuri cadru pentru a modifica programul actual, care este mult prea incarcat pentru elevii din Romania.”