Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Importanta Atentionare Emisa Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Importanta Atentionare Emisa Tuturor Romanilor

Ministrul Sanatatii ii atentioneaza pe milioanele de romani din intreaga tara, printr-o noua informare extrem de importanta emisa, in legatura cu ceea ce ar trebui sa stie chiar acum in legatura cu administrarea tabletelor de iodura de potasiu in cazul unui accident nuclear.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre modul in care ar trebui sa fie administrate aceste pastile de iodura de potasiu pentru ca ele sa fie cat mai eficiente in prevenirea unor efecte pe care le are expunerea la radiatii pentru corpul uman, iar informatiile trebuie cunoscute expres.

“Iodura de potasiu de 65 mg se va administra numai la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe sau zdrobită și amestecată cu lapte sau suc de fructe.

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbției radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiații. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbția este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităților competente. Această doză va oferi protecție pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiații radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Pentru copii sub 3 ani, farmaciile vor distribui un comprimat de iodură de potasiu de 65 mg, urmând ca aparținătorul minorului să dividă comprimatul în conformitate cu modul de administrare din prezentul ghid. Beneficiul potențial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populația-țintă pentru administrarea iodului este reprezentată cu vârsta sub 40 de ani.”