Virgil Popescu: Anuntul de Ultim Moment Privind Gazele si Energia Electrica in Romania

Virgil Popescu Anuntul Ultim Moment Gazele Energia Electrica Romania

Virgil Popescu transmit doua anunturi oficiale extrem de importante pentru milioanele de romani din intreaga tara care in aceasta perioada asteapta sa afle mai multe informatii cu privire la evolutia preturilor in energie, iar mai jos puteti vedea ce procedura PNRR a fost pornita pentru asta.

Virgil Popescu vorbeste deasemenea si despre o alta masura foarte importanta in Romania, mai exact inceperea productiei de gaze naturale in cadrul proiectului MGD, care a fost operationalizat de catre compania Black Sea Oil & Gas, el fiind prezent cu premierul tarii la evenimentul organizat acolo.

“ATENȚIE! IMPORTANT! PNRR! Astăzi, de la ora 10.00 am lansat procedura competitivă Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză. Se poate obține finanțare pentru proiecte de investiţii în construirea de noi capacităţi în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități pentru producția de hidrogen verde, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Vorbim de noi capacităţi de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcţiune a unei capacități de cel puţin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025. Valoarea maximă a ajutorului de stat stabilită, care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 milioane EURO pe întreprindere, pe proiect de investiții.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Împreună cu prim – ministrul României Nicolae Ionel Ciucă am participat astăzi la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas, la invitația CEO-ului Mark Beacom. Îi felicit pentru începerea producției de gaze în cadrul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, care aduce 1 miliard de metri cubi, anual, în plus pentru România.

Este un moment important care marchează o nouă bornă pentru realizarea dezideratului de independență și securitate energetică. România mizează pe un mix energetic echilibrat care include energia nucleară și gazul natural, pentru o perioadă de tranziție, dar și creșterea producție de energie regenerabilă pe termen lung. De aceea, în actualul context de securitate și geopolitic, producția de gaz din țara noastră va crește pentru a asigura consumul propriu și pentru a deveni un furnizor regional de securitate.”