Virgil Popescu: Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru Sistemul Energetic

Virgil Popescu a vorbit pentru romanii din intreaga tara despre o noua ordonanta de urgenta care a fost adoptata de catre Guvernul Romaniei in sedinta de saptamana aceasta, ea fiind creata deoarece este un jalon al PNRR, Romania angajandu-se sa elimine etapizat carbunele din mixul energetic al tarii noastre pana in data de 2032.

Virgil Popescu spune ca energia electrica generata de catre Complexul Enegetic Hunedoara folosind carbunele a reprezentat doar 1% din totalul sistemului national de producere a energiei, insa ordonanta de acum prevede prelungirea perioadei de inchidere a minelor si punerea lor in siguranta in decursul urmatorilor ani, cu detalii suplimentare mai jos.

“Da, haideți să începem cu ordonanța cu privire la decarbonarea sistemului energetic, o ordonanță care este jalon al Planului Național de Reconstrucție și Reziliență, o ordonanță care își propune să elimine etapizat cărbunele din mixul energetic, până în anul 2032. Aș începe și cu un preambul al celor două companii mari, Complexul Energetic Hunedoara și Complexul Energetic Oltenia.

Complexul Energetic Hunedoara a asigurat, în ultimii 4 – 5 ani de zile, o cantitate foarte mică de energie din sistemul național de producere a energiei electrice, de circa 1%. A fost înființat în 2014, ștergându-i-se toate datoriile, împreună cu ale altor societăți care au fuzionat, iar în 2019 a intrat în insolvență, având datorii de peste trei miliarde de euro, o intrare în insolvență datorată și unui ajutor de stat care a trebuit să fie rambursat, pentru că nu a fost corect în 2015.

Ministrul finanțelor de la acea vreme este autorul acestei insolvențe a Complexului Energetic Hunedoara. La Complexul Energetic Hunedoara, în 2017, guvernul de la acea vreme a pus in aplicare un program de închidere de mine, respectiv la Mina Lonea şi Mina Lupeni; la Mina Lonea trebuia să fie finalizată închiderea la sfârşitul anului 2020, iar la mina Lupeni la sfârşitul anului 2021.

Prin această ordonanţă de decarbonare, practic, prelungim perioada de închidere şi punere în siguranţă, pentru că vorbim de o punere în siguranță a minelor de huilă, unde poate exista o autoaprindere oricând; prelungirea închiderii celor două mine până în 2026 şi închiderea şi punerea în siguranţă a minelor Livezeni și Vulcan până în anul 2032, în paralel cu termocentrala de la Paroșeni, care va neutraliza cărbunele pe care îl vom scoate, cărbune care va produce în continuare energie electrică.

Aceasta este propunerea, care este discutată la nivelul Comisiei Europene, urmând să solicităm și un ajutor de stat pentru acest lucru. Am creat cadrul general prin Ordonanța decarbonării. În cazul Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de cărbune din România, care produce circa 18% din energia electrică a României, în anul 2020 a rămas definitivă o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a stabilit de către Corpul de Control al Ministerului Energiei, o pagubă – deci şi acolo au fost pagube -de 680 de milioane de lei.”