Alexandru Rafila: Anunt Oficial despre Cresterea Cazurilor Coronavirus, Agresivitatea Tulpinilor si Recomandarile

Alexandru Rafila Anunt Oficial Cresterea Cazurilor Coronavirus Agresivitatea Tulpinilor Recomandarile

Alexandru Rafila a facut un anunt oficial cu privire la cresterea cazurilor de Coronavirus in Romania, fiind intrebat despre agresivitatea noilor subtulpini BA.4 si BA.5, el a afirmat ca aceasta este redusa, conform celor mai recente studii, deci teoretic numarul de spitalizari ar trebui sa ramana redus in continuare in Romania.

Alexandru Rafila le recomanda oamenilor sa poarte masca de protectie in spatiile inchise si cele aglomerate din moment ce numarul cazurilor noi s-a dublat de la o saptamana, la alta, si va continua sa creasca, dar deocamdata nu se ia in calcul reintroducerea masurilor de preventie in Romania.

“Da, asa arata toate articolele stiintifice pana in acest moment (n.red. intrebat daca noile subtulpini BA.4 si BA.5 ale Omicron sunt mai putin agresive) … . Totdeauna daca ai o crestere de cazuri, automat creste si numarul de cazuri din ATI, e o chestiune matematica, e o proportie. Daca crestea mai repede numarul de cazuri in ATI decat cresterea numarului de cazuri generala, atunci puteam discuta de o tulpina mai severa.

Daca cresterea numarului de cazuri in ATI este similara, sau inferioara celei inregistratrate in ultimul val Omicron, atunci nu putem sa discutam despre o severitate mai mare. Nu ne-am pus problema introducerii acestor recomandari in zona de obligativitate, ministerul stiti ca totdeauna a actionat preventiv, a preferat dialogul si sustinerea populatiei, decat sustinerea unor masuri autoritare care uneori nu si-au atins scopul, si care au creat si o stare de iritare.

Noi suntem pentru parteneriat, intelegere cu oamenii care trebuie sa isi protejeze propria sanatate si a celor cu care intra imprejur. Exemplele personale sunt bune, ati vazut, noi am venit aici cu masca tocmai pentru a va da un semnal, desi nu avem niciun caz in minister de infectie cu Coronavirus, cred ca in acest moment. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim precauti.

Apropo de cazuri, ca sa va mai dau cateva cifre, pentru ca stiu ca sunt utile pentru dumneavoastra, circa o treime din numarul de cazuri inregistrate la nivel national in ultima saptamana au fost in Bucuresti, in jur de 2.500 de cazuri, iar celelalte judete afectate au fost Cluj si Brasov, cu cateva sute de cazuri.

E clar ca Bucuresti ramane in continuare… e capitala, e mult mai mare, circulatie intensa, interactiuni… Este clar ca Bucurestiul ramane epicentrul, si din aceasta cauza primele masuri pe care le-am luat sunt in capitala, iar pana la final de saptamana vom definitiva si modul de actiune la nivel national.”