Ministrul Apararii: Schimbarea radicala de strategie a NATO, actioneaza contra unei amenintari

Ministrul Apararii a vorbit despre summit-ul istoric al NATO de la Madrid si deciziile luate acolo de catre tarile membre ale aliantei, spunand ca o schimbare radicala de strategie a fost hotarata, trecandu-se de la aparare si dezangajare la actiunea contra unei amenintari care vine din partea Rusiei.

Ministrul Apararii spune deasemenea si ca se trece de la politie aeriana la aparare aeriana, iar asta implica inclusiv aparare antiaeriana si antiracheta, Franta aducand in Romania un sistem de aparare antiaeriana, separat de scutul de la Deveselu, deci tara noastra beneficiaza de aparare avansata in fata posibilelor amenintari.

“Daca in trecut se gandea mai mult despre cum prevenim, despre securitate si siguranta, acum apararea colectiva si prezenta inaintata au devenit realitati, si apoi apararea multidomain este deasemenea importanta. S-a pus problema noilor amenintari, deci se trece si de la politia aeriana la aparare antiaeriana, antiracheta, ceea ce sunt deasemenea castiguri in Romania.

Franta a adus deja un sistem, dar cu siguranta ca aceasta prepozitionare despre care s-a vorbit acum atat a elementelor militare de aparare, dar si munitie, vom putea raspunde rapid pentru a fi foarte aproape de o decizie rapida in ceea ce priveste riscul, si de a avea si materialele necesare, dupa parerea mea mi se pare importanta.

Inainte se vorbea despre aparare si despre dezangajare, dar acum se vorbeste despre actiune contra unei amenintari, este o schimbare radicala, si aici mi se pare ca este o dimensiune istorica. Inca exista doar prognoze (n. red. intrebat despre distributia fortei de raspuns rapid cu efectiv marit), in comitetele militare s-a discutat, insa exista oameni, lideri, care la acest summit care au spus sa nu facem, nici in ceea ce priveste aceste efective, si nici in ceea ce priveste calendarul de investitii, sa nu dam cifre exacte.

S-a spus sa mai analizam inca o data, si atunci s-a ajuns la situatia ca s-a amanat decizia cantitativa, spunandu-se ca in functie de analize, sau in functie de evaluarea situatiei. Unul dintre importantele castiguri ale acestui summit a fost urmatorul lucru, prezenta inaintata, apararea colectiva pe flancul estic este modulabila, flexibila, se pot creste efectivele, poti sa schimbi o serie de lucruri.

Aceasta flexibilitate inseamna o mobilitate in strategia de aparare si este foarte importanta. Pentru noi este un lucru bun (n. red. retragerea Rusiei de pe Insula Serpilor) pentru ca era o amenintare strategica, Insula Serpilor putand fi folosita in orice fel de catre Federatia Rusa. Eu nu cred ca este o forma de generozitate a Rusiei.”