DIGI Mobil, Orange, Vodafone, Telekom au redus preturile de roaming pentru vacante

DIGI Mobil Orange Vodafone Telekom redus preturile roaming vacante

DIGI Mobil, Orange, Vodafone, Telekom au incepand cu data de 1 iulie 2022 noi tarife pentru clientii care pleaca in vacante si au nevoie de roaming, ele fiind anuntate in mod oficial de catre ANCOM, si se aplica pentru toata lumea incepand de zilele trecute. Masura se aplica exclusiv in interiorul spatiului SEE, deci Uniunea Europeana impreuna cu Islanda si Norvegia, fara Marea Britanie si Gibraltar, care au iesit din comunitatea europeana, si dupa 1 ianuarie 2021 nu mai au acorduri de roaming.

DIGI Mobil, Orange, Vodafone, Telekom le vor oferi in continuare clientilor cotelor de roaming gratuit cu care erau obisnuiti, insa pentru depasire alocatiei se vor percepe suprataxe mai mici decat cele care erau percepute pana in momentul de fata. Conform noii masuri, urmatoarele suprataxe vor fi aplicate 2 Euro/GB, pentru internet, 0,55 eurocenţi/minut pentru apelurile primite, 2,2 eurocenți/minut pentru apelurile initiate si 0,4 eurocenți/SMS pentru SMS-uri trimise, toate fara TVA.

Preturile scad, dar calitatea creste in Uniunea Europeana

Vodafone, Orange, Telekom, DIGI Mobil vor creste deasemenea usor si alocatiile pe care clientii le au din moment ce au scazut suprataxele, insa diferentele fata de ceea ce a fost oferit pana acum nu sunt chiar atat de mari, dar orice vine in plus este un bonus bun. Stiti prea bine ca in cazul traficului de internet, alocarea se calculeaza in functie de pretul abonamentului, sau a extraoptiunii prepay, pe care il/o plateste clientul, deci nu beneficiem de chiar tot traficul pe care il avem in tara in mod obisnuit.

Separat de aceste modificari de preturi, noul regulament al UE privind roaming-ul obliga Telekom, DIGI Mobil, Orange, Vodafone, dar si operatorii din alte tari, sa ofere servicii de calitate si in roaming, astfel ca ar trebui sa beneficiem de aceleasi servicii ca in tara de origine. Asta inseamna acces la retelele 3G, 4G, 5G in tara de destinatie ca si cum am fi in tara de origine, ceva ce nu se prea intampla deoarece operatorii nu doreau sa isi supraincarce retelele cu trafic extern.

Uniunea Europeana a anuntat ieri ca roaming-ul gratuit va fi extins in toata comunitatea europeana pentru inca 10 ani de zile, astfel ca acest nou regulament urmeaza sa se aplice pana in 2032 pentru sute de milioane de europeni care folosesc servicii de telecomunicatii.