Ministrul Sanatatii: Masca nu devine obligatorie, si o cerere extrem de importanta

Ministrul Sanatatii Masca devine obligatorie cerere extrem importanta

Ministrul Sanatatii a vorbit, in cadrul conferintei de presa pentru confirmarea cresterii numarului de infectari generate de Coronavirus in Romania, si despre faptul ca in Romania inca nu se ia in calcul reintroducerea obligatiei purtarii mastii de protectie, asa cum s-a intamplat pana in luna martie.

Ministrul Sanatatii spune ca prefera sa convinga populatia ca e important sa poarte masca de protectie pentru a se proteja, si recomanda folosirea ei in spatii inchise aglomerate, dar mai important, cere aerisirea spatiilor publice in care se afla multi oameni pentru reducerea transmiterii.

„Nu ne-am pus problema introducerii acestor recomandari in zona de obligativitate, ministerul stiti ca totdeauna a actionat preventiv, a preferat dialogul si sustinerea populatiei decat utilizarea unor masuri autoritare care uneori nu si-au atins scopul si au creat o stare de iritare. Noi suntem pentru parteneriat, intelegere cu oamenii care trebuie sa-si protejeze propria sanatate si a celor cu care intra imprejur.

Exemplelele personale sunt bune, ati vazut ca noi avem venit aici cu masca pentru ca ne dorim sa avem, nu avem vreun caz in minister cu infectie COVID, cred, in acest moment, dar asta nu inseamna ca nu trebie sa fim precauti. Apropo de cazuri, circa o treime din numarul de cazuri inregistrate la nivel national in ultima saptamana au fost in Bucuresti, deci in jur de 2.500 de cazuri cred.

Utilizarea mastii, astea sunt recomandari, as vrea sa fie extrem de clar, nimeni nu impune nimic, sunt doar recomandari, iar recomandarile sunt acestea pentru a putea avea o vara cat mai linistita, sa ne putem face concediile, sa nu fim in niciun fel in situatia de a nu putea sa mergem in concediu pentru ca ne imbolnavim noi, sau membrii familiilor.

Utilizarea mastii in spatii inchise si in mijloacele de transport un comun sunt masuri deja cunoscute, la fel ca si igiena mainilor. Autoritatile locale ar trebui sa aiba in vedere igienizarea periodica a mijloacelor de transport in comun, si desigur ca in rest toti cei care au simptome sa urmeze circuitul pe care l-am recomandat pentru diagnosticarea unei posibile infectii.

Si inca un lucru extrem de important, sa asiguram aerisirea spatiilor publice, aerisirea este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii, nu costa nimic, trebuie doar initiativa si rigoare incat oamenii sa poata sa aeriseasca spatiile publice in care in mod periodic sunt persoane in numar mare, si exista risc de transmitere.”