Adrian Marinescu: Anuntul despre Noi Restrictii si Valul 6 al COVID in Romania

Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Bals din Bucuresti, le vorbeste romanilor despre valul 6 de infectari generate de catre Coronavirus, o problema foarte serioasa cu care Romania incepe sa se confrunte, spunand ca nu crede ca vor mai exista restrictii impuse de catre autoritati.

Adrian Marinescu spune totusi ca masca ar putea redeveni obligatorie in spatiile inchise daca numarul de cazuri va fi foarte mare, dar ca in principal se asteapta sa se mearga pe recomandari, asa cum se intampla in alte tari, excluzandu-se noi restrictii de circulatie, si nu numai.

“Subvarianta BA.5 este predominanta, probabil si in Romania, nu numai, si daca este predominanta, intr-adevar inseamna ca da multe cazuri, si explica la un moment dat un val, pentru BA.5 este explicatia pentru valul 6, nu doar in Romania. Contagioase sunt toate variantele virale, incepand cu Omicron cu atat mai mult.

Cand vorbim de convietuire, daca am ajunge in punctul in care 99% sunt forme care nu ridica probleme, si exista sub 1% forme care necesita spitalizare, ar mai fi o problema reala, ar mai incurca viata oamenilor ? Ar fi 3 lucruri de spus, nu cred ca vor fi restrictii, si nu doar in Romania. Ceea ce s-a vazut punctual prin Cipru, si prin alte locuri este doar partea legata de masca.

Eu cred ca e suficienta recomandarea, pentru ca in momentul in care unul dintre noi e vulnerabil, si ar sti ca are un risc de a dezvolta complicatii, si merge intr-un spatiu inchis cu spatiu de infectare, nu cred ca trebuie sa il oblige cineva, e o protectie pentru el, si asta e o recomandare. Al doilea lucru, in toata pandemia marea problema a fost legata de cazurile de import.

Degeaba iti faci un sistem in tara ta, daca vin cazuri de afara. Al treilea lucru, cred ca daca se va ajunge in punctul in care oamenii sa fie responsabili pentru ca isi protejeaza sanatatea, lucrurile se vor intampla de la sine. Modelul suedez, prin definitie chiar inainte de pandemie, era ca oamenii nu merg in zone aglomerate, si le-a fost simplu cand a venit pandemia.

Oamenii pot sa mearga in vacante, dar daca esti vulnerabil, bun, sigur, mergi in vacanta, dar in momentul in care ai 70 de ani si multe boli cronice, iti pui in aeroport masca, iti pui in avion masca, si o vei purta corect. Noi vorbim de spatii inchise, deci cred ca prudenta poate sa existe, si nu iti strica vacanta oricum.”