Andrei Baciu: Mesajul Preocupant pentru Romani privind Vacantele in Europa

Andrei Baciu, secretar de stat al Guvernului Romaniei, vorbeste pentru milioane de romani din intreaga tara despre pericolul care exista in momentul de fata atat in Romania, cat si in afara, din cauza variantelor BA.4, BA.5, BA.2.7.5 ale Coronavirus, mult mai contagioase decat celelalte.

Andrei Baciu spune ca pericolul nu a crescut in cazul lor fata de varianta originala a Omicron decat in ceea ce priveste contagiozitatea, iar asta pentru ca la partea de agresivitate, tulpinile sunt la fel, asa ca nu exista diferente notabile din acest punct de vedere, ceva ce totusi nu vine ca o surpriza majora.

„E un nume catchy, si foarte intrigant. Este o varianta a subtulpinii Omicron, care a fost descoperita pentru prima oara acum cateva luni de zile, si nu este nimic altceva decat o alta subvarianta Omicron. Vom mai auzi si de alte variante, nu este din nefericire ultima, ideea este ce facem cu acest fapt ?

Putem, sigur, sa ramanem intr-un registru emotional sa spune, a sigur, eu vreau sa merg intr-un concediu, si uite ce chestii se intampla. Sau, daca avem putin focus si cand vedem ca aceste evenimente, care sigur ca sunt neplacute, sa nu poata sa ne influenteze. Noi nu putem influenta cate cazuri apar in Europa, dar daca eu vreau sa merg in Europa, pot sa fac cateva lucruri simple sa ma protejez.

Variantele intr-adevar, pe care le avem cum, sunt intr-adevar cu o severitate scazuta fata de ceea ce am cunoscut cu Delta. Ne aducem aminte in septembrie, octombrie, noiembrie, o varianta foarte agresiva. Intr-adevar, varianta Omicron nu a devenit mai agresiva, dar devine mai contagioasa. Un lucru important de tinut minte, e in natura organismelor sa se adapteze la mediu.

E cumva in natura evolutiei biologice. Asta sigur, oricat de slaba ar fi orice varianta cu care ne-am intalni, nimeni nu-si doreste sa mearga intr-un concediu si sa se imbolnaveasca, sau sa te imbolnavesti asa intr-o maniera generala. Toata cheia succesului in adaptarea la noua paradigma de viata cu acest virus este cum te uiti la acest lucru.

Daca te uiti ca la o chestiune care mai degraba tu o asimilezi, „uite iar cresc numarul de infectii, masuri, ce trebuie sa facem, diverse abordari legate de masca”, asta poate fi un fel de a te uita la lucruri. Sau, poti sa te gandesti in urmatoarea varianta, virusul va fi cu noi, eu daca vreau sa merg in concediu, indiferent de punctele cu risc crescut prin care trec, ca sa elimin stresul, ma protejez.”