Sorin Cimpeanu: Declaratia de Ultim Moment, Ce Clase fel de Noi se Formeaza in Scoli

Sorin Cimpeanu Declaratia Ultim Moment Clase Noi Formeaza Scoli

Sorin Cimpeanu anunta o premiera pentru invatamantul din Romania, iar asta pentru ca in noile legi ale educatiei a fost decisa luarea unor masuri extrem de importante care vor facilita crearea in cadrul colegiilor nationale a unor clase de excelenta pentru a sustine performanta elevilor.

Sorin Cimpeanu explica mai jos ce a stat in spatele deciziei, dar si cum incearca statul roman sa ajute colegiile nationale sa formeze aceste clase de excelenta, plus cum li se ofera liceelor oportunitatea de a face deasemenea parte din programe pilot prin care sa isi creasca nivelul de calitate al actului educational.

„Vrem sa avem unitati de excelenta in invatamantul preuniversitar de stat. Vrem ca acest lucru sa fie posibil si in scolile romanesti de stat, nu numai intr-un liceu precum liceul international. Tocmai de aceea aceste colegii nationale care aspira la statutul de excelenta au deja cadrul legal prin noua lege pentru a organiza clase de excelenta, pentru sustinerea performantei.

Au deja dreptul de a convoca la lot, lot pentru pregatirea olimpicilor in chimie, fizica, biologie, matematica. Pana acum nu a existat cadrul legal pentru a oferi un asemenea acces la performante, acum prin acest proiect de lege exista cadru legal pentru sustinerea excelentei demonstrata de elevii de la liceul international.

Cadrul legal nu a permis colegiilor nationale sa isi organizeze clase de excelenta. Acum permite, dar atentie, este vorba despre colegii nationale care indeplinesc cel putin 6 criterii de calitate. Printre aceste criterii de calitate se numara si rata de promovare la examenele nationale. Trebuie sa recunoastem ca in aceste colegii rata de promovare este de 98% – 99%.

Nu putem sa punem semnul egal intre un liceu in care nu avem niciun promovat, si un colegiu national in care avem spre 100% rata de promovare. Au totusi dreptul sa participe ca unitati pilot pentru a-si ridica nivelul de calitate in procesul educational orice fel de scoli. Am extins, am inceput anul trecut cu 6 scoli pilot, cu un singur colegiu national.

Restul nu au fost colegii nationale, au capatat o autonomie sporita. Acum am extins acest cadru legal pentru a permite, si am lansat deja un apel pentru 60 de scoli pilot. De la 6 la 60 de scoli pilot care au sansa sa-si demonstreze excelenta, sau sustinerea, printr-o autonomie sporita si o sustinere financiara sporita.”