Romania este Prima Tara din UE cu un Plan pe Termen Lung pentru Integrarea Refugiatilor Ucrainieni

Romania este Prima Tara din UE cu un Plan pe Termen Lung pentru Integrarea Refugiatilor Ucrainieni

Romania a anuntat in mod oficial astazi ca devine prima tara din Uniunea Europeana care a gandit o viziune si o strategie pe termen mediu si lung pentru integrarea refugiatilor din Ucraina in parteneriat cu ONU si sub coordonarea UNHCR Romania.

România devine prima țară din Uniunea Europeană care are o viziune și un plan pe termen mediu și lung în ceea ce privește modalitatea în care îi vom sprijini pe refugiații din Ucraina să se integreze și să devină independenți la noi în țară.

Planul național destinat măsurilor de protecție și incluziune a persoanelor strămutate din Ucraina beneficiare de protecție temporară în România, lansat astăzi, pe care l-am aprobat de curând în Guvern, prin ordonanță de urgență, și Planul de răspuns la criza umanitară a refugiaților din Ucraina dezvoltat și aprobat în baza parteneriatului cu agențiile Organizației Națiunilor Unite, în coordonarea UNHCR România.

Venim astfel cu măsuri concrete de sprijin în domeniul educației, sănătății, ocupării, locuirii, copiilor și grupurilor vulnerabile, pentru care am alocat un buget atât din fonduri europene, cât și din fonduri publice, prin care îi vom ajuta pe refugiații din Ucraina să se integreze cât mai facil la noi în țară și să-și dobândească independența personală fără a resimți efectele războiului din țara lor.

Împreună, cele două planuri reprezintă răspunsul României la criza umanitară a refugiaților pe termen mediu și lung și deschid orizontul unei bune practici şi abordări strategice la nivel european.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest efort comun de tip ”whole society response”, care a presupus implicarea specialiștilor din cinci ministere, a agențiilor ONU prezente în România, a tuturor instituțiilor Uniunii Europene care au fost și sunt prezente în România și a întregii societăți civile, într-o formulă de coordonare și dialog pe care ne-am asumat-o la nivelul Guvernului prin Cancelaria Prim-ministrului.

Voi manifesta în continuare același sprijin și deschidere și salut încă o dată disponibilitatea manifestată încă de la început de cetățenii României, organizațiile neguvernamentale și toți cei care au manifestat solidaritate. cu poporul ucrainean atât de încercat de acest război ilegal, neprovocat, al Rusiei în Ucraina.