Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Decizia Privind un Nou Lockdown in Valul 6 in Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat intr-o declaratie de presa de ultima ora decizia cu privire la introducerea unui nou lockdown in Romania in plin val 6 de infectari cu Coronavirus, care sunt in continua crestere, el afirmand ca nu se pune problema unei asemenea restrictii impuse in tara.

Ministrul Sanatatii spune ca abordarea va fi similara cu cea din valul 5, cand vor conta foarte mult cifrele privind internarile, asa cum se intampla si in alte tari europene, dar un nou lockdown este exclus complet de autoritatile din Romania.

“Evident, cand ai o crestere… (n. red. intrebat daca romanii ar trebui sa se ingrijoreze) daca era in descrestere, atunci nu, dar atunci cand ai o crestere rapida a numarului de cazuri, evident ca trebuie sa fim preocupati, cel putin. Noi ca si autoritate publica in domeniul sanitar trebuie sa organizam in asa fel lucrurile incat sa acordam asistenta medicala in spitale, sau ambulatorie pentru toate persoanele.

Toata lumea are dreptul la servicii medicale, cu atat mai mult cei care au boli cronice de mult timp si necesita controale periodice de specialitate, si evident tratament, sau chiar spitalizare. Este o proportie mai mare de copii internati. Sigur daca vom compara cifrele, avem cam 20% persoane sub 18 ani in aceasta categorie, ei reprezinta mai mult de 20% din populatie, deci nu sunt mai mult in raport cu ponderea.

Este vorba despre dezvoltarea unor tulpini cu o transmisibilitate tot mai mare (n. red. intrebat de ce se transmite Coronavirus vara), si acest lucru s-a intamplat fata de tulpina initiala, am avut tulpina Delta, apoi prima varianta a Omicron, acum noi subvariante ale sale. Alta descoperita curand, varianta 2.75 care se pare ca se transmite si mai usor decat cea BA.5.

E clar ca evolutia acestor viroze, si nu ma refer neaparat la noul Coronavirus, cam asa se intampla, in sensul ca transmisibilitatea creste, iar patogenitatea scade. Lucrul acesta se poate observa in timp, nu putem sa spune acum ca noua subvarianta e mai patogena decat cea initiala Omicron.

Nu vom avea vreun lockdown, absolut. A fost o greseala facuta la un moment dat cand toate masurile erau legate strict de numarul de cazuri, si noi am schimbat aceasta paradigma in valul precedent. Ceea ce ne-a orientat a fost legat de numarul de persoane internate in spitale si la ATI, iar tinand cont de acesti indicatori am reusit sa tinem scolile deschise, s-au si ridicat restrictiile.”