Ministrul Sanatatii: Declaratia de Ultima Ora, Cand va fi Finalul Pandemiei de Coronavirus

Ministrul Sanatatii Declaratia Ultima Ora Cand Finalul Pandemiei Coronavirus

Ministrul Sanatatii a vorbit in mod oficial pentru milioane de romani din intreaga tara despre una dintre cele mai importante vesti pe care le asteapta o lume intreaga, incheierea pandemiei de Coroanvirus, insa el spune ca asta se va intampla doar cand numarul de cazuri va scadea extrem de mult.

Ministrul Sanatatii spune ca abia cand se ajunge la foarte putine cazuri, sporadice, se va declara pandemia incheiata, deci suntem extrem de departe de acest punct, separat el vorbin despre recalcularea numarului deceslor generate de Coronavirus, spunand ca nu are inca informatii despre un asemenea proces.

“Ne pregatim insa pentru vaccinarea din toamna, daca va exista interes la nivelul cabinetelor medicilor de familie pe de o parte, si in centrele de vaccinare organizate in unitati sanitare publice. Apropo de cealalta intrebare, cred ca vaccinul in momentul de fata reprezinta o protectie, daca vreti, doar impotriva variantelor complicate la persoanele varstnice.

Este un vaccin (n. red. vaccinul autorizat de EMA pentru folosire impotriva variolei maimutei) care nu este in mod neaparat impotriva variolei maimutei, este un vaccin care a fost pastrat in rezerva in general pentru fortele armate. Acest tip de vaccin este impotriva variolei clasice, care a fost eradicata in 1979, insa el poate reduce transmisibilitatea si pentru variola maimutei.

Uniunea Europeana va cumpara o anumita cantitate de vaccin din care o cota parte proportionala cu populatia, cateva mii de doze, va reveni Romaniei. Acest vaccin se recomanda nu pentru imunizare in masa, ci pentru contactii apropiati ai persoanelor infectate pentru a preveni boala, sau a genera forme usoare care sa nu puna vreun fel de probleme.

Incheierea pandemiei, oficial, este atunci cand numarul de cazuri incepe sa scada constant in toate regiunile lumii, si practic se constata ca transmiterea sustinuta inceteaza, si eventualele cazuri de transmitere sunt din forma epidemica, adica sunt cazuri sporadice care apar ici si colo, si care nu pun in niciun fel probleme de sanatate publica.

Nu am vazut informatii referitoare la calcularea numarului de decese de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. E posibil sa se extrapoleze cifra tinand cont ca exista tari cu sisteme de sanatate care au diagnosticat in mult mai mica masura infectia cu Coronavirus cu toate ca au fost afectate, iar ratele de infectare au fost mult mai mari decat cele obisnuite, dar ramane de vazut, o sa ma documentez.”