Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Anunt Privind Ingrijorarea Declaratii unei Noi Pandemii

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Anunt Ingrijorarea Declaratii Noi Pandemii

Ministrul Sanatatii transmite intr-o declaratie de ultima ora ceva ce ingrijoreaza multi romani, mai exact despre posibilitatea declararii unei noi pandemii la nivel global, iar oficialul Guvernului Romaniei spune ca nu exista sanse reale ca acest lucru sa se intample in viitorul apropiat.

Ministrul Sanatatii spune ca desi variola maimutei este o urgenta de sanatate publica internationala, nu exista riscul ca ea sa devina pandemie, asa ca nu trebuie sa ne facem griji din acest punct de vedere chiar daca este nevoie de o monitorizare mult mai atenta a numarului de cazuri inregistrate.

“A fost o reuniune a unui comitet stiintific al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar acolo nu a existat o unanimitate, voturile au fost partajate, apropo de declararea unei stari internationale de urgenta de sanatate publica privind variola maimutei. Directorul general al a luat decizia de a o face el, deci nu a existat o unanimitate de opinii, si in mod evident exista tari si continente mai afectate.

Nu se intampla nimic, nu inseamna ca noi trebuie ne gandim ca intervine vreun lockdown. Este vorba despre o supraveghere atenta a tuturor cazurilor, e vorba despre recomandarea unor masuri de protectie care sa limiteze transmiterea, sau sa o evite, e vorba despre dezvoltarea unor capacitati de diagnostic.

In ceea ce priveste vaccinarea, e nu este recomandata ca una de masa. Noi nu avem la dispozitie cantitati mari de vaccin. Exista unul impotriva variolei, nu impotriva variolei maimutei. Este o forma mai usoara a variolei care s-a transmis doar accidental de la animal la om, iar acum s-a constatat si o transmitere interumana, vaccinarea fiind strict limitata la contactii extrem de apropiati ai unei persoane infectate.

Cred ca prin comportament preventiv, aceasta infectie poate fi perfect controlata, si dovada ca sunt tari, uitati-va la Romania, ca avem 20 de cazuri, daca facem comparatie cu SUA, sau Marea Britanie, chiar daca au populatii mai mari. Daca discutam despre mii de cazuri, e clar ca acel comportament la risc, este mai numeros.

Nu cred ca este cazul sa o declare o pandemie, deocamdata discutam despre o urgenta de sanatate publica la nivel global. Dar pana la urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii are un rol consultativ, iar statele membre iau deciziile pe care le considera ele necesare. Nu este nimic impus de organizatie, nu functionam asa, sau nu functioneaza ca si organism al ONU, pentru ca este una al ONU, nu altfel.”