Comisia Europeana a Acordat un Nou Ajutor Republicii Moldova

Comisia Europeana a Acordat un Nou Ajutor Republicii Moldova

Comisia Europeana a acordat un nou ajutor financiar Republicii Moldova in plin razboi in Ucraina, iar asta pentru ca vrea sa-i ofere tarii mai multa stabilitate in contextul in care este prinsa “la mijloc” intre Rusia si Ucraina, cu Transnistria intre ele, astfel ca primeste 50 de milioane de euro sub forma de ajutor.

“Comisia Europeană, în numele UE, a plătit 50 de milioane de euro în asistență macrofinanciară (AMF) Republicii Moldova, din care 35 de milioane de euro în împrumuturi pe termen lung în condiții concesionale și 15 milioane de euro în granturi.

Aceasta este prima plată în cadrul noului MAE pentru Moldova, care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022 și este disponibilă pentru doi ani și jumătate. MAE face parte dintr-un sprijin mai amplu acordat de donatori UE și internaționali pentru Moldova, pentru a o ajuta să depășească crizele multiple, în cadrul Platformei interministeriale de sprijin pentru Moldova inițiată la 5 aprilie 2022 la Berlin.

Paolo Gentiloni, Comisarul pentru Economie, a declarat: „Undele de șoc de la agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei sunt resimțite puternic în Moldova, care a arătat o solidaritate extraordinară față de ucrainenii care caută apărare de război.

Iar debursarea de astăzi este un alt semn al solidarităţii Uniunii Europene cu Moldova, acum candidată la aderarea la comunitatea noastră de democraţii. Vom continua să sprijinim Moldova, împreună cu partenerii noștri internaționali, să traverseze această criză și să creeze condițiile pentru un viitor de prosperitate și stabilitate.”

Războiul de agresiune nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact semnificativ asupra economiei moldovenești, adăugând provocărilor și dezechilibrelor preexistente considerabile. presiuni. În ciuda faptului că este printre cele mai sărace țări din Europa, Moldova a primit cel mai mare număr pe cap de locuitor de persoane care fug din Ucraina.

Agresiunea în desfășurare a provocat, de asemenea, perturbări comerciale semnificative, cântărind poziția externă a Moldovei, în timp ce creșterea inflației subminează și mai mult perspectivele economice deja vulnerabile.”