Ministrul Sanatatii: Ce Greseala au Facut Romanii in Pandemia de Coronavirus, Importanta Internarilor

Ministrul Sanatatii Greseala Facut Romanii Pandemia Coronavirus Importanta Internarilor

Ministrul Sanatatii a vorbit despre o greseala extrem de importanta care a fost facuta, pe de o parte de catre doctorii din Romania, si pe de alta parte de catre romani, in plina pandemie de Coronavirus, el spunand ca administrarea antibioticelor s-ar putea dovedi a fi o problema foarte serioasa.

Ministrul Sanatatii spune ca antibioticele au fost administrate fara rost in cazul tratarii multor persoane infectate de Coronavirus, asa ca acum se incearca o restrictionare a tratamentului cu antivirale doar la persoanele care au intr-adevar nevoie de ele, separat fiind explicata importanta numarului de internari inainte de aplicarea de restrictii.

“Nu m-am referit la numarul de infectari, am stabilit ca nu ne intereseaza numarul de infectari. Noi monitorizam, si aveti la dispozitie zilnic o informatie referitoare la numarul de paturi alocate, dintre care numarul de paturi de terapie intensiva, cate sunt, numar de pacienti internati, numar de pacienti internati la terapie intensiva, si avem o sectiune separata pentri cazurile pediatrice.

Noi avem in momentul de fata undeva in jur de 17% din totalul paturilor ocupate de catre pacienti, si circa 15% din totalul celor de terapie intensiva. Nu sunt cifre ingrijoratoare. In valul precedent am lucrat foarte bine cu ministerul Educatiei, am tinut scolile deschise, si stabilisem ca in judetele in care apar 75% dintre paturi ocupate, sa se intrerupa pentru un anumit intreval de timp scoala.

Trebuie sa actionezi chirurgical, daca se poate spune asa, opresti scoala, opresti transmiterea 2/3 saptamani, dupa care reiei cursurile, si nu in toata tara, ci strict intr-un judet in care ai un numar mare de cazuri intr-un spital. Nu ne intereseaza focarele, internarile pot fi diferite pentru ca oamenii se duc repede la doctor, se diagnosticheaza, se izoleaza.

Le oferim antivirale celor care au nevoie, pentru ca si aici exista o discutie, si incercam sa educam populatia in acest sens, deoarece nu trebuie luate antivirale asa cum se iau antibiotice. Persoane cu o stare de sanatate buna, in mod obisnuit, adulti tineri, daca fac o forma usoara, nu au nevoie de antivirale, iau simptomatice, si atat.

Nici antibiotice cu atat mai mult nu trebie luate, stiti bine ca s-a exagerat, s-au luat tone de antibiotice, de macrolide, in aceasta pandemie. Chiar suntem curiosi, in momentul de fata facem studii sa vedem cum se comporta bacteriile fata de aceasta clasa de substante, pentru ca au fost date cu foarte multa larghete in pandemie.”