Ministrul Sanatatii: Anunturile de Ultima Ora, ce Trebuie sa Stie Romanii despre Pandemie

Ministrul Sanatatii Anunturile Ultima Ora Trebuie Stie Romanii Pandemie

Ministrul Sanatatii le vorbeste tuturor romanilor despre ceea ce ar trebui sa astepte in toamna de la pandemia de Coronavirus, dupa ce vor incepe scolile, iar interactiunile vor fi mai dese intre romani, sansele de infectare crescand exponential in lipsa masurilor de preventie, care se pare ca nu vor fi impuse.

Ministrul Sanatatii spune ca se va rezuma in continuare la recomandarea purtarii mastii, si ca se asteapta la o crestere a numarului de cazuri noi de infectare in toamna, insa cat de mult vor creste ele depinde de modul in care romanii vor intelege sa se protejeze, sau nu.

“Numarul total de cazuri de variola maimutei inregistrate in Romania este de 30, iar in ultima saptamana au fost inregistrate 9 cazuri. Toate cazurile au aparut la barbat cu varste cuprinse intre 22 si 44 de ani, majoritatea fiind din Bucuresti, unul din Ilfov, si unul din Cluj. Toti se afla in izolare, starea lor este buna, nu sunt probleme deosebite legate de acesti pacienti.

Sa vedem evolutia din urmatoarele doua saptamani, iar peste doua saptamani vom avea si o apreciere legata de evolutia din septembrie. Sigur ca orice activitate care inseamna o crestere a interactiunilor sociale, semnificativa, pentru ca inceperea scolilor reprezinta o intensificare a circulatiei in mijloacele de transport in comun, interactiuni intre grupuri de persoane.

Sigur ca va exista o anumita crestere, insa ramane sa vedem de la ce nivel plecam spre sfarsitul lunii august, pentru a putea face o apreciere a evolutiei. Eu sunt convins ca si scolile sunt acum mai bine pregatite, stiu ce au de facut. Masca va fi recomanda si in mod evident ca si in scoli, nu la ora de sport, ca sa nu existe astfel de intrebari care nu-si au locul acum.

Sigur ca cel putin in prima luna, cand vremea va permite acest lucru, vom recomanda foarte insistent aerisirea salilor de clasa, a spatiilor in care copiii isi vor desfasura activitatea. Orele de sport se vor putea desfasura in aer liber, asa ca daca scolile respecta aceste conditii, si asigura conditii de igiena in zona grupurilor sanitare, adica spalatul pe maini, acces la dezinfectant, lucrurile pot fi tinute sub control.

Este nevoie si de continuarea recomandarii utilizarii mastii de protectie in mijloacele de transport in comun, ceva valabil si pentru copii, si pentru adulti, astfel incat interactiunile in spatiile inchise sa poata fi facute in siguranta intre romani.”