ULTIMA ORA: Ministrul Muncii despre Cresterea Pensiilor, Anuntul Oficial pentru Romani

ULTIMA ORA Ministrul Muncii Cresterea Pensiilor Anuntul Oficial Romani

Ministrul Muncii vorbeste despre majorarea pensiilor in Romania intr-o perioada in care razboiul din Ucraina si pandemia de Coronavirus au generat probleme extrem de mari in societate, el afirmand ca o crestere a cuantumului acestora este o necesitate pentru romanii din toata tara.

Ministrul Muncii spune deasemenea ca sunt discutii cu Comisia Europeana pentru a se elimina restrictiile din PNRR vis-a-vis de bugetul national al pensiilor, insa procesul este unul de durata, asa ca ramane de vazut cand anume se va ajunge la o posibila intelegere cu institutia europeana.

“Este crudul adevar din Romania. Este inca o dovada in plus pentru cei care credeau ca a fost un moft atunci cand am venit la guvernare, si anume primul pachet social, cand nici nu era vorba de razboi, si de tot ceea ce a urmat. Nu a fost un moft pentru PSD. Va aduceti aminte ca in ianuarie am majorat pensia minima cu 25%, iar restul pensiilor cu 10%.

Nu a fost un moft, este o necesitate, pensiile inca sunt foarte mici in Romania, si de aia nu inteleg de ce cineva ne-a condamnat la saracie pentru 50 de ani de acum incolo. De aia lupta mea teribila, si o voi continua atat timp cat voi avea sustinerea presedintelui Marcel Ciolacu, si a intregului PSD, aceasta lupta de rediscutare si de renegociere a PNRR.

Media Uniunii Europene pentru bugetul de pensii este de 13% din PIB. Vreau sa va spun ca am studiat impreuna cu colegii, si in primul rand cu atasatii pe munca pe care ministerul ii are in Uniunea Europeana, majoritatea PNRR-urilor, dar si in toata legislatia tarilor statelor membre ale UE, nu exista nicaieri o asemenea incorsetare.

Nu spune in niciun PNRR, nu spune in nicio legislatie a statelor membre ale Uniunii Europene ca nu 9.4%, ca 15%, ca 11%, nu spune ca “pana aici”. Eu pot sa va spun ca una dintre primele solicitari pe care le-am avut de cand am acum din nou onoarea de a fi ministru, a fost sa le solicit colegilor mei din minister o motivare: de ce ministerul ar fi inaintat o asemenea solicitare.

Nu exista una ceruta de minister, si mai ales pe 50 de ani. Se stie foarte clar cine era atunci la guvernare, nu vreau sa mai reiau. Eu am purtat discutii repetate cu cei de la Comisia Europeana, si se accepta orice dialog pe baza de argumente. Noi suntem in stadiul in care acum construim toate argumentele si variantele de negociere.”