Ministrul Apararii: Masurile Urgente Necesare in Romania in Contextul Razboiului

Ministrul Apararii Masurile Urgente Necesare Romania Contextul Razboiului

Ministrul Apararii a vorbit in cadrul unei declaratii pe care a sustinut-o la constanta cu ocazia Zilei Marinei despre masurile urgente care sunt necesare in momentul de fata pentru ca fortele navale ale Romaniei sa aiba cumparate instrumentele moderne cu care sa-si indeplineasca misiunile.

Ministrul Apararii vorbese despre lansatoare de rachete antinava, corvetele multifunctionale, si nu numai, fiind in derulare anumite programe de achizitii care trebie finalizate pentru ca Romania sa aiba capacitatea de a isi apara granitele la standardele impuse si de catre NATO pentru aliati.

“Conflictul din Ucraina ne arată, în fiecare zi, ce importanță are pentru România, o țară riverană Mării Negre, capacitatea de a-și proteja apele teritoriale și zona economică exclusivă. Forțele Navale sunt vârful nostru de lance în acest spațiu și vă felicit pe fiecare dintre dumneavoastră pentru profesionalismul și dedicarea de care dați dovadă în fiecare zi, cu fiecare misiune îndeplinită la standarde excelente.

Vă asigur că la nivelul echipei pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naționale cunoaștem în detaliu situația înzestrării Forțelor Navale și înțelegem urgența cu care trebuie implementate programele esențiale de achiziții care să vă ofere instrumentele moderne, eficiente și interoperabile cu care să vă puteți îndeplini misiunile încredințate.

Vorbim aici despre sistemele de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML), program aflat în derulare, de corvetele multifuncționale, a căror procedură de achiziție sperăm să o finalizăm în cel mai scurt timp, dar și de alte proiecte care vizează modernizarea capacităților și infrastructurii și asigurarea unei dotări corespunzătoare forțelor noastre navale, la nivelul provocărilor de securitate actuale și vitoare.

Ridicarea nivelului de alocare pentru bugetul apărării de către Guvernul României de la 2 la 2.5% din PIB ne va permite alocarea unor resurse suplimentare pentru înzestrarea cu echipamente noi și accelerarea ritmului achizițiilor. Îmi exprim convingerea că, începând chiar de anul viitor, Ziua Marinei Române va găsi Forțele Navale mai bine echipate și pregătite decât în acest an, iar în fiecare an care va trece vom putea adăuga noi și noi realizări.

De Ziua Marinei Române, transmit aprecierea şi recunoştinţa mea tuturor celor care ați ales să serviți Patria în cadrul Forțelor Navale, atât celor aflați în activitate, cât și celor care au trecut în rezervă sau în retragere, precum și tuturor celor care activează sau și-au desfășurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave.”