Ministrul Sanatatii: Hotarare de Guvern de Ultim Moment, Masurile Oficiale si Implicarea OMS

Ministrul Sanatatii Hotarare Guvern Ultim Moment Masurile Oficiale Implicarea OMS

Ministrul Sanatatii a publicat astazi o foarte importanta hotarare de Guvern in care sunt prezentate o serie de masuri pentru sistemul de sanatate din Romania, masuri care trebuie sa fie implementate pentru PNRR, dar pentru care OMS ar urma sa ofere suport tehnic.

Ministrul Sanatatii ar urma sa semneze un memorandum cu OMS pentru ca expertii organizatiei sa-si ofere ajutorul tehnic pentru imbunatatirea asistentei medicale care este oferita in Romania, fondurile disponibile prin PNRR urmand a facilita acest lucru pentru milioane de romani din intreaga tara, ceva ce este necesar de foarte multa vreme.

“Studiile arată că o asistență medicală sub standarde este asociată cu resurse semnificative și poate dăuna bunăstării populației. Calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților joacă un rol esențial în crearea încrederii în serviciile de sănătate. Rezultat 1.1. Indicatorii de performanță și de calitate care se vor utiliza pentru selecția unităților sanitare ce vor beneficia de Fondul pentru calitatea sănătății.

Elaborarea Agendei și Planului de acțiune privind calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților care includ o serie de indicatori de proces, indicatori de rezultate și indicatori specifici pacienților care vor fi utilizați la evaluarea furnizorilor de servicii medicale, precum și metodologia pentru selecția bazată pe performanță a unităților beneficiare.

Lansarea-pilot a procedurilor care facilitează punerea în aplicare a modalităților de măsurare a calității și a studiului pilot, precum și implementarea setului de bază selectat al indicatorilor de calitate în 3-5 unități sanitare pentru a verifica fezabilitatea tehnică. Un ghid metodologic complet pentru măsurarea și monitorizarea indicatorilor calității. Elaborarea definițiilor și indicatorilor naționali pentru Calitatea îngrijirilor medicale și siguranța pacienților în România.

Rezultat 1.2. Îmbunătățirea accesibilității serviciilor de sănătate prin reducere procentului de persoane care raportează nevoi medicale neîndeplinite din motive financiare (2) liste de așteptare. Accesibilitate/nevoia de a se deplasa pe distanțe prea mari cadrul pentru calitatea îngrijirilor medicale va permite o implementare adecvată în întreaga țară, cu accent pe zonele insuficient deservite de pe harta accesibilității sprijin pentru cartografierea spitalelor și a căilor de acces la acestea, luând în considerare infrastructura, disparitățile sociale, drumurile și serviciile și alți factori care afectează accesibilitatea pentru o adaptarea mai optimă a unităților existente

Rezultat 1.3 Activități de comunicare. Asistența tehnică pentru România din cadrul Reformei 1 din PNRR include activități de comunicare menite să asigure distribuirea informațiilor și materiale de publicitate pe pagini web și rețele de socializare, apariții în presă referitoare la progresul și rezultatele obținute.”