Virgil Popescu Anunta o Noua Masura de Ultima Ora pentru Sectorul Energetic in Romania

Virgil Popescu Anunta Noua Masura Ultima Ora Sectorul Energetic Romania

Virgil Popescu a anuntat o noua masura de ultima ora extrem de importanta pentru energia electrica in Romania, iar asta in conditiile in care ministrul Energiei a anuntat ca Guvernul a luat decizia de a se vinde centrala termoelectrica Mintia catre un important producator global de energie.

Virgil Popescu vorbeste mai jos despre aceasta vanzare, si despre ce fel de investitii trebuie facute in termocentrala de la Mintia pana in cursul anului 2026 pentru ca ea sa poata produce energie pentru Romania, vanzarea aducand 91 de milioane de euro statului roman acum.

„O nouă promisiune dusă la îndeplinire! Se vor face investiții în Centrala de la Mintia! Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane EUR de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitației publice. ”Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus anumite condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia.

Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Demararea investițiilor va fi posibilă după acordarea de către autorități a avizelor și autorizațiilor necesare”.

Investitorii au luat act de interdicția de a demola centrala veche pe bază de cărbune și vor construi una nouă, pe terenul liber din incinta Termocentralei de la Mintia. Se vor face investiții în următorii ani în valoare de peste 1 miliard de euro în dezvoltarea capacității de producție și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile.

La sfârșitul lunii iunie am adoptat Ordonanța de Urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit și huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziția verde al Planului Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit prevederilor din OUG prin decizia prim – ministrului nr. 435/23.08.2022 a fost înființat Comitetul interministerial al cărbunelui

„Comitetul interministerial al cărbunelui are ca obiectiv principal coordonarea implementării procesului de decarbonizare a sectorului energetic potrivit angajamentelor asumate prin PNRR, Reforma 1, Componenta 6.”
Așa cum am transmis și ieri vom demara discuțiile cu CE inclusiv pe legea decarbonizării, pentru o nouă corelare necesară în actualul context de securitate.”