Ministrul Muncii: Ordonanta de URGENTA Oficiala, ce Bani sunt Promisi Romanilor

Ministrul Muncii a anuntat in mod oficial pentru Romania o ordonanta de urgente care aduce bani mai multi pentru romanii care au nevoie de ei in momentul de fata, si vorbim despre asa-numitul venit de incluziune care combina venitul minim garantat cu alocatia de sprijin pentru familie si ajutorul de incalzire.

Ministrul Muncii vorbeste mai jos despre ceea de a decis Guvernul Romaniei ca parte a acestei ordonante de urgenta, si cat de importanta este ea pentru romanii din toata tara care au nevoie de ajutor financiar in momentul de fata pentru a putea trece mai usor peste iarna grea ce va urma.

Ne-am propus combaterea sărăciei România, dar și evitarea excluziunii sociale – este aprobarea venitului minim de incluziune, care vine cu o nouă viziune asupra a ceea ce înseamnă asistența socială în România, și anume cuplarea celor trei prestații sociale care existau până acum, ne referim la venitul minim garantat, la alocația de sprijin pentru familiile cu copii, dar și la ajutorul pentru încălzire.

Ajutorul pentru încălzire a fost tratat separat în Legea 226/2021 și au rămas cele două prestații sociale care au fost introduse aici. Această reformă în asistență socială, ceea ce înseamnă venitul minim de incluziune, are, din punctul meu de vedere, trei piloni extrem de importanți. Primul, am spus și în textul anterior, constă în vorba de combaterea sărăciei și evitarea excluziunii sociale.

Al doilea pilon, extrem de important, este ca atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă, după aprobarea dosarului de venit minimum de incluziune.

Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție, astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, și i se va căuta un loc de muncă. Practic, revenim la ceea ce eu am spus de multe ori că sunt adeptul că cea mai bună protecție socială pentru cei apți de muncă este existența unui loc de muncă.

Al treilea pilon, extrem de important, vine din introducerea elaborării de către serviciile publice locale de asistență socială a unui plan de intervenții al familiei, care include obligatoriu și accesul la educație al copiilor din familiile defavorizate, din acele categorii de persoane care au un grad mare de vulnerabilitate în ceea ce privește abandonul școlar, acolo unde copiii merg la școală sau chiar riscul să nu meargă la școală. a declarat Marius Budai.