Ministrul Energiei: Hotararile foarte IMPORTANTE Anuntate pentru Gaze si Electricitate

Ministrul Energiei Hotararile IMPORTANTE Anuntate Gaze Electricitate

Ministrul Energiei le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre o serie de decizii foarte importante care au fost luate la nivel european pentru sute de milioane de oameni, ele vizand preturile la energie electrica si gaze naturale, cresterea acestora generand probleme in toata Europa.

Ministrul Energiei vorbeste despre plafoanele pentru gazele rusesti, dar si despre crearea unui fond special din care sa fie sustinute persoanele fizice, dar si companiile, afectate de cresterea abrupta a preturilor pentru energie electrica si gaze naturale, iar mai multe aveti explicate mai jos de catre el.

“După cum știți, vineri a avut loc Consiliul extraordinar pe energie la Bruxelles; am prezentat, în baza mandatului primit, propunerile României, de asemenea, am prezentat principalele puncte ale OUG 119, pe care Guvernul a aprobat-o și a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie.

M-am bucurat să văd că, printre propunerile României, se regăsesc în declarațiile Comisiei Europene, și anume, vorbim de decuplarea prețului gazului față de energia electrică, se vorbește în continuare de o plafonare a prețului gazului natural și, când vorbim de preț de gaz natural, vorbim atât de gazul natural din resursă non-rusă și din resursă rusă.

Vorbim de acele plafoane de limitare a profiturilor producătorilor și a traderilor și furnizorilor care fac trader și acest lucru se regăsește în propunerea Comisiei Europene, vorbim de o contribuție la un fond pentru a susține facturile oamenilor și ale companiilor pentru a putea trece peste această perioadă de creșteri abrupte ale prețurilor. Am propus inclusiv niște plafoane pentru piața zilei următoare, în așa fel încât să limităm creșterile la energie electrică pe piețele spot; acest lucru este în continuare în analiză.

De asemenea, reducerea de consum pe care Comisia Europeană a făcut-o, reducerea de consum general a propus-o, ați văzut că se regăsește inclusiv în principiile ordonanței, o reducere cu 15%. Propunerea Comisiei, de o reducere suplimentară pe orele de vârf de preț maximal, evident este luată în calcul şi în analiză. Ce ar trebui să ştiţi? Că în urma Consiliului pe energie, preşedinţia cehă a sintetizat practic tot.

Am văzut astăzi declarația din Parlamentul European, discursul din Parlamentul European al doamnei Von der Leyen, a domnului președinte și foarte multe lucruri se regăsesc deja în acel discurs și probabil că va urma propunerea Comisiei.e propunerile statelor membre, sub forma unor concluzii, le-a înaintat Comisiei Europene.”