Ministrul Sanatatii: Avertizarea de Ultim Moment pentru Milioane de Romani din Tara

Ministrul Sanatatii Avertizarea Ultim Moment Milioane Romani Tara

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe milioanele de romani din intreaga tara astazi, si trebuie sa stie toata lumea ceea ce transmite in mod oficial acum, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor un risc foarte serios la care ei se expun, mai exact cel al medicamentelor cumparate din surse neautorizate, chiar daca sunt mai ieftine.

Ministrul Sanatatii lanseaza aceasta avertizare cu ocazia Zilei Mondiale pentru Siguranta Pacientului, si spune ca exista riscul major ca medicamentele cumparate din surse neautorizate sa fie falsificate, iar asta inseamna ca ele fie nu vor avea efectele pe care le asteapta oamenii, fie ar putea fi extrem de periculoase atunci cand sunt administrate.

“Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat data de 17 septembrie Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului, cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în lume. Anul acesta, tema stabilită de Organizația Mondială a Sănătății este reprezentată de utilizarea sigură a medicamentelor.

Ministerul îndeamnă pacienții și aparținătorii acestora să se informeze cu privire la modul de utilizare corecta a medicamentelor și să conștientizeze importanța achiziționării acestor produse numai din surse autorizate. Atragem atenția asupra achiziționării medicamentelor online, din surse neautorizate, care crește riscul de a intra în posesia unor produse falsificate.

Aceste produse neautorizate ar putea să nu fie evaluate corespunzător din punct de vedere al calității, siguranței și eficacității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare de la nivelul Uniunii Europene. Utilizarea eronată a medicației afectează milioane de pacienți în întreaga lume, iar costurile cauzate de neglijarea siguranței pacientului reprezintă o povară pentru toate sistemele de sănătate. Este important sa acordam atenție atât locului de unde achiziționăm medicamentele cât și modului in care sunt administrate, potrivit indicațiilor medicului.

În prezent, 86.350 de cetățeni sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România, fiind pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. În acest an s-au înscris în registru 3.649 donatori. Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, celebrată anual la nivel internațional în a treia sâmbătă din septembrie, Ministerul Sănătății mulțumește donatorilor de celule stem hematopoietice înscriși în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.

În acest context menționăm și modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.”