Militarii Armatei Romane s-au Intors de la Exercitiul Multinational Saber Junction 22

Militarii Armatei Romane s-au Intors de la Exercitiul Multinational Saber Junction 22

Militarii Armatei Romane care timp de o luna de zile au participat la exercitiul multinational Saber Junction 22, s-au intors acasa, ei facand parte dintr-o colaborare multinationala care a adunat soldati ai mai multor armate care fac parte din cadrul NATO.

Armata Romana explica mai jos care este scopul acestor exercitii care sunt facute impreuna cu alte forte din cadrul NATO, ele fiind extrem de utile in contextul razboiului din Ucraina, care reprezinta o amenintare tot mai mare pentru Europa.

Trăiri de „șoim” la final de exercițiu Timp de o lună, militarii bistrițeni s-au pregătit intens în baza de instruire Hohenfels, unde au participat la Exercițiul Multinațional Saber Junction 22.

Anul acesta, detașamentul românesc a fost constituit dintr-o companie de infanterie și o structură din cadrul comandamentului Batalionului 812 Infanterie „Bistrița”.

Comandantul șoimilor, locotenent-colonelul Ionuț Ilisei, a fost alături de aceștia și ne-a mărturisit: „În cadrul acestui exercițiu, desfășurarea activităților în comun aduce numeroase beneficii, fiind o oportunitate de a ne instrui cât mai aproape de condițiile și realitățile câmpului de luptă.

Este totodată o ocazie de a face o radiografie a propriei structuri, de a identifica aspecte ce necesită măsuri de îmbunătățire și de a păstra și dezvolta punctele tari.” Comandantul companiei de infanterie a fost locotenentul Cosmin Pușcaș.

Experiența acumulată de acesta la ultimele exerciții l-a ajutat să își îmbunătățească calitățile de lider: „Sunt la cea de a treia experiență la Saber Junction, unde am avut ocazia să fiu comandant pluton, locțiitor comandant companie și acum să conduc compania.

Față de primul exercițiu din poligonul Hohenfels, consider că acum am reușit să dezvolt o viziune mai clară asupra câmpului de luptă și să integrez mult mai bine elemente de sprijin atât proprii cât și cele ale detașamentelor aliate participante.” Într-o zonă împădurită, cu schimbări climatice foarte dese, militarii bistrițeni au făcut față provocărilor și au îndeplinit cu succes acțiunile prevăzute în scenariul tactic.

„Deși vremea a fost un adevărat obstacol, militarii au continuat să se instruiască pe tot parcursul exercițiului și au răspuns prompt la toate sarcinile primite.” , ne-a mărturisit locotenentul Cosmin Pușcas.