Ucraina Depune Cerere de Aderare la NATO, Stoltenberg Condamna Anexarile facute de Rusia

Ucraina Depune Cerere de Aderare la NATO, Stoltenberg Condamna Anexarile facute de Rusia

Ucraina a anuntat ca isi depune candidatura pentru aderare la NATO sub procedura accelerata folosita si pentru Suedia si Finlanda, presedintele Volodimir Zelenski afirmand ca tara sa deja are o armata compatibila cu cele ale aliantei, si poate colabora cu ele fara probleme, lucru dovedit de razboi.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat astazi ca alianta nu este parte a razboiului dintre Rusia si Ucraina, fara a vorbi in vreun fel despre cererea ucrainienilor, ceva care este perfect normal din moment ce s-a spus in repetate randuri pana acum ca o cerere de aderare venita de la ei nu ar putea fi discutata acum.

“De facto, ne-am încheiat deja drumul către NATO. De facto, am dovedit deja interoperabilitatea cu standardele Alianței, acestea sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă și în toate aspectele interacțiunii noastre.

Avem încredere unii în alții, ne ajutăm și ne protejăm. Aceasta este Alianța. De facto. Astăzi, Ucraina solicită să o facă de jure. Conform unei proceduri conforme cu semnificația noastră pentru protecția întregii noastre comunități. Sub o procedură accelerată.”