Ministrul Sanatatii: Anunturile de ULTIM MOMENT, ce Transmite Romanilor din Toata Tara

Ministrul Sanatatii Anunturile ULTIM MOMENT ce Transmite Romanilor Toata Tara

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi foarte importante pentru romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbeste despre faptul ca in toata Romania trebuie sa existe mai multi profesionisti in medicina de urgenta, dar si mai multe ambulatorii pentru ca oamenii sa aiba parte de servicii medicale mai aproape de case.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre DSP-urile care au nevoie de medici la conducere pentru ca ele sa functioneze pentru binele oamenilor, in final aducand in discutie inclusiv faptul ca descentralizarea spitalelor a fost o masura buna pentru ca a permis efectuarea de investitii de catre comunitatile locale.

“Noi avem o discutie permanenta legata inclusiv de serviciile de medicina de urgenta in aceasta perioada. Opinia mea este in continuare ca ele trebuie profesionalizate. Profesionistii din medicina de urgenta, fie ca lucreaza la unitatile de primiri urgenta, fie ca lucreaza la ambulanta, trebuie sa ofere cat mai rapid servicii medicalizate oamenilor.

Acest flux accelerat catre unitatile de primiri urgente ar trebui sa il incetinim, si sa le oferim oamenilor servicii mai apropiate de locuinta lor, si la un interval de timp cat mai scurt atunci cand au nevoie, inclusiv in weekend, sau chiar noaptea, si ne gandim la o astfel de strategie care ar trebui sa fie continuata, pentru ca sunt pentru un timp mai lung la minister, dar o astfel de politica ar trebui sa fie continuata.

In ceea ce priveste partea de sanatate publica, Directiile de Sanatate Publica. Putina lume a inteles cu ce se ocupa ele, a inteles intr-o anumita masura in pandemie. Sper sa existe o memorie suficienta incat sa putem sa lucram la intarirea DSP-urilor, si la profesionalizarea lor, deoarece din pacate din cauza statutului functionarului public, cei care conduc aceste institutii in teritoriu de multe ori nu sunt medici.

Nu putem sa aducem medici din cauza constrangerilor legate de venituri, iar acest lucru incrcam sa-l schimbam, nu e simplu de schimbat, dar consider ca este necesar sa o facem. Zona aceasta este una care poate sa faca diferenta in situatii de criza majora, fie ca ne referim la pandemii, sau la crizele unor refugiati, conflicte, care necesita un alt tip de organizare si coordonare dincolo de asistenta spitaliceasca.

Descentralizarea spitalelor a avut loc in 2009, si nu cred ca a fost un lucru rau, pentru ca multe dintre spitalele care sunt la autoritatile locale arata mult mai bine decat spitalele care sunt in subordinea minsiterului pentru ca a existat o preocupare a comunitatii sa investeasca, au avut viziune si perseverenta.”