Nicolae Ciuca a Participat la Operationalizarea Interconectorului de Gaze Grecia – Bulgaria

Nicolae Ciuca a Participat la Operationalizarea Interconectorului de Gaze Grecia - Bulgaria

Nicolae Ciuca a participat astazi la operationalizarea unui interconector de gaze intre Grecis si Bulgaria care urmeaza sa furnizeze gaze pentru toata Europa si sa asigure o iarna mult mai linistita chiar daca Rusia va continua sa nu mai furnizeze gaze pentru tarile europene.

Am participat astăzi, împreună cu președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, și cu înalți oficiali din Bulgaria, Macedonia de Nord, Azerbaijan, Grecia, Serbia, la operaționalizarea Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. Acest proiect este esențial pentru securitatea energetică a Europei, a regiunii noastre și de importanță strategică pentru România.

Este un punct de cotitură în ceea ce privește deschiderea pieței regionale de gaze și pentru accesul UE la surse alternative de gaze naturale. Interconectorul inaugurat astăzi va permite României accesul la noi surse, precum terminalul pentru gaz natural lichefiat din Alexandroupolis, dar și la Coridorul Sudic. Mai mult, va avea un rol important în operaționalizarea

Platformei energetice a UE pentru achiziția comună de gaze naturale. Cooperarea regională și soluțiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului în vreme de criză. Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluțiile de acest fel deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală și de Est și către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud și a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum și la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei.

În plus, decizia luată la nivel european și susținută ferm de România, de a folosi gazul și energia nucleară în perioada tranziției ecologice ne oferă nouă, decidenți politici, oameni de afaceri și investitori, predictibilitatea mult dorită. Toate aceste investiții și eforturi de solidaritate europeană și regională, la care România este parte activă, se vor traduce în energie mai accesibilă pentru cetățenii noștri și pentru economia românească.