Ministrul Energiei: Anunturile de ULTIMA ORA cu Impact Major pentru Romani!

Ministrul Energiei Anunturile ULTIMA ORA Impact Major Romani!

Ministrul Energiei transmite printr-un anunt de ultima ora un mesaj extrem de important pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia oamenilor discutiile privind cooperarea cu Republica Kazahstan, tara pe care Romania se bazeaza pentru securitatea sa energetica.

Ministrul Energiei vorbeste deasemenea si despre felul in care este influentat pretul energiei electrice in momentul de fata in tara, iar asta pentru ca atat razboiul, cat si fluctuatiile de productie, aduc schimbari importante pentru acesta, si e bine ca romanii sa stie ce se intampla in momentul acesta.

“Zilele acestea mă aflu în Kazahstan, alături de Marius Budăi – ministrul Muncii și Protecției Sociale și de mai mulți colegi din Guvern, pentru a participa la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică și tehnico-științifică, a cărui co – președinte sunt împreună cu omologul meu Bolat Akchulakov.

Romania și Republica Kazahstan au un istoric de peste 30 de ani de relații diplomatice. Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală – o poartă globală prin definiție, care are potențialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia și Europa. Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu Almassadam Satkaliev, președintele Holdingului CN Samruk-Kazyna, care include companii din sectoarele petrolului și al gazelor, transporturilor și logisticii, precum și din industria chimică și nuclerară, din sectorul metalelor, al energiei și a sectorului imobiliar.

Am discutat despre viitoare posibilități de consolidare a relațiilor bilaterale și comerciale, de investiții în domeniul energiei, dar și în industria chimică, farmaceutică, a materialelor plastice; electronică și electrotehnică; agricultura și industria alimentară și altele. La discuții au mai participat E.S. Ambasadorul Nurbakh Rustemov și secretarul de stat George Niculescu.

Pretul este influentat, si al energiei electrice este influentat de cel al gazului natural. Cum vedem o scadere a pretului gazului natural, iar acum se vede o usoar descrestere a acestuia, vedem si in zilele urmatoare in piata spot a energiei o scadere a pretului. Evident cand vorbim si despre energie regenerabila, mai mult, vedem o scadere pe toate bursele europene ale preturilor.

Ordonanta 119, adoptata de Guvern, este in vigoare, ea este in dezbatere parlamentara, a trecut de Senat, urmeaza dezbaterile din Camera Deputatilor. Avem plafonat pretul pentru populatie, pentru cei care consuma pana in 100 kWh est acel tarif social de 0.68 bani/kWh, pentru cei care consuma pana in 300 kWh lunar, avem pentru primii 255 kWh, 80 de bani.”