Ministrul Sanatatii: 2 Anunturi de ULTIMA ORA cu Schimbari Majore de Importanta Nationala

Ministrul Sanatatii 2 Anunturi ULTIMA ORA Schimbari Majore Importanta Nationala

Ministrul Sanatatii a facut 2 anunturi foarte importante care au in vedere schimbari cu impact national major pentru milioane de romani, iar asta pentru ca anunta in mod oficial faptul ca au fost pana in momentul de fata evaluate 1.200 de dosare pentru renovarea de cabinete ale medicilor de familie, din 1.887 de cereri depuse.

Ministrul Santatii vorbeste mai jos si despre intentia Romaniei de a cumpara vaccinurile adaptate impotriva noilor variante ale Coronavirus, dar in cantitati mult mai mici decat cele contractate initial cu ani de zile in urma, insa asta desigur doar daca va fi posibil, in baza negocierilor purtate cu producatorii de vaccinuri.

“Primele 60 de milioane de euro din PNRR vor fi alocate până la finalul anului de Ministerul Sănătății pentru dotarea și renovarea cabinetelor medicilor de familie. Echipa Ministerului Sănătății a evaluat deja 1.200 de dosare de finanțare din cele 1.887 depuse de medicii de familie în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Dintre acestea, 1.000 de cereri au fost aprobate pentru finanțare, iar lista va fi publicată în cel mai scurt timp pe pagina web a Ministerului Sănătății. Pentru alte 200 de dosare, echipa de evaluare va solicita documente suplimentare de la medicii de familie, în vederea aprobării acestora.

Pentru îmbunătățirea asistenței medicale primare, Ministerul Sănătății a publicat astăzi, 14 octombrie a.c., instrucțiunea nr. 7 prin care cabinetele medicilor de familie din zonele defavorizate (conform ordinului MS/CNAS 391/187/2015) pot încărca dosarele de finanțare pe site-ul proiecte.pnrr.gov.ro. Finanțarea acestora se va face în limita bugetului de 135 de milioane de euro.Proiectele din cadrul PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 € (fără TVA) și se realizează prin 2 metode.

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanța 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie, unde au fost depuse până în prezent 815 dosare. La această categorie continuă depunerea cererilor. 2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie, unde au fost depuse până în prezent 1.072 cereri de finanțare.

Opinia mea este ca va continua campania de vaccinare, si va imbraca forma unei campanii de vaccinare sezoniera. Speram sa avem si noi, sa finalizam negocierile, cu producatorii incat sa putem cumpara varianta noua de vaccin impotriva Coronavirus, dar intr-o cantitate mai mica decat cea contractata initial, dar nu pot sa fac comentarii mari pe aceasta tema.”