Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul de Interes National adus in Atentia Romanilor

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Anuntul Interes National adus Atentia Romanilor

Ministrul Sanatatii a facut un anunt extrem de important de ultima ora pentru milioane dintre romani, iar asta pentru ca le vorbeste tuturor despre decizia luata de catre unul dintre directorii Pfizer de a vorbi oficial despre capacitatea vaccinurilor de a opri transmiterea Coronavirus, ea nefiind totala.

Ministrul Sanatatii spune ca e normal ca vaccinurile sa nu opreasca total transmiterea, asa cum se intampla si in cazul vaccinului antigripal, pentru ca acest lucru este imposibil, insa important este ca vaccinurile sa previna formele grave de imbolnavire, daca nu a trecut mult timp de la imunizarea efectiva.

“Totdeauna cand un vaccin este autorizat, se depune un dosar tehnic pentru autorizare la autoritatea competenta. In SUA este FDA, in Europa este EMA. Datele acestea sunt date legate de studiile clinice care s-au facut, ele abordand cel putin trei aspecte. Primul, si cel mai important, este legat de siguranta vaccinului, adica daca administrezi vaccinul, nu apar reactii grave, sau frecvente, care sa puna in pericol viata persoanelor vaccinate.

Al doilea lucru este eficacitatea, ea refereinduse la doua elemente: vaccinul previne imbolnavirea, adica opreste transmiterea, si cel de-al doilea element e legat de faptul ca formele grave ale bolii sunt prevenite, iar lucrul acesta reduce mortalitatea, sau formele complicate ale bolii. Eu, din ceea ce stiu, si din ceea ce am spus in prima parte a pandemiei bazandu-ma pe informatiile avute, era ca vaccinul avea o eficacitate de 94% in cazul celui de la Pfizer.

Pentru Moderna eficacitatea era de 95%, acestea fiind vaccinurile bazate pe tehnologia ARN recombinat. Vaccinurile celelalte, care foloseau vectori virali, AstraZeneca, sau Johnson, aveau o eficacitate intre 75% si 82%. Eficacitatea inseamna oprirea transmiterii in majoritatea cazurilor nu in toate, si vaccinul gripal pe care il facem in fiecare an are o eficacitate in jur de 65%, 70%, 75%, in functie de tulpinile circulante.

El nu previne toate imbolnavirile, dar previne majoritatea cazurilor de transmisibilitate la persoanele vaccinate. Acum aceasta declaratie nu am cum sa o comentez, eu spun ce am stiut la momentul respectiv, insa in mod evident lucrurile au evoluat. Acum, in ceea ce priveste prevenirea transmiterii, nu mai sunt diferente semnificative intre persoanele vaccinate si cele nevaccinate.

Ati vazut ca sunt persoane care au facut si 3 doze de vaccin, si se poate intampla sa se imbolnaveasca oamenii, dar important e sa nu faca 3 forme de boala. Important este, atunci cand discuti de o epidemie, sau de o pandemie, lucrul cel mai important, daca vrei sa opresti acest fenomen, e sa opresti transmiterea.”