Google a Anuntat Oficial un Proiect Major cu Impact Global in Lumea Tehnologica

Google Anuntat Oficial Proiect Major Impact Global Lumea Tehnologica

Google a facut astazi un anunt oficial extrem de important care poate aduce schimbari majore in lumea tehnologica in cursul anilor urmatori, iar asta pentru ca gigantul din Mountain View a dezvaluit in mod oficial KataOS, un nou sistem de operare securizat pentru chip-uri RISC-V.

Google a dezvoltat KataOS exclusiv in limbajul de programare Rust, folosit deja de catre o varietate de companii din Silicon Valley pentru produse oferite la nivel global, si folosit inclusiv in versiunea Open Source a Android, sau chiar in Linux kernel, deci vorbim despre un mare pas inainte facut de catre americani.

Conform detaliilor oferite de catre cei de la Google pentru KataOS, utilizarea Rust ca limbaj de programare pentru acest sistem de operare reprezinta o baza solida pentru a oferi securitate ridicata pentru dispozitivele care il folosesc, eliminand in acelasi timp multe vulnerabilitati ale altor sisteme de operare similare.

Google a creat KataOS pentru utilizare in dispozitivele inteligente care sunt folosite in case inteligente, adica nu pentru telefoane mobile, sau tablete, ci pentru restul dispozitivelor care pot fi controlate de pe terminale mobile, dar care nu au sisteme d eoperare sigure in baza carora sa functioneze.

Scopul celor de la Google este de a crea accesorii inteligente si sigure pentru case inteligente, iar asta pentru ca tot mai multa lume incepe sa foloseasca diverse tipuri de gadget-uri inteligente in propriile case, insa KataOS este deocamdata in plina dezvoltare, asa ca ramane de vazut cand anume va fi lansat in mod oficial.

“KataOS este, de asemenea, implementat aproape în întregime în Rust, ceea ce oferă un punct de plecare puternic pentru securitatea software-ului, deoarece elimină clase întregi de erori, cum ar fi erorile off-by-one și depășirile de buffer.

Echipa noastră din Google Research și-a propus să rezolve această problemă prin construirea unei platforme sigure, care să fie demonstrată, care este optimizată pentru dispozitivele încorporate care rulează aplicații ML. Acesta este un proiect în desfășurare, cu multe de făcut, dar suntem încântați să împărtășim câteva detalii timpurii și să îi invităm pe alții să colaboreze pe platformă, astfel încât să putem construi sisteme ambientale inteligente care au securitatea încorporată în mod implicit.”