Ministrul Investitiilor: Masurile de ULTIM MOMENT Decize pentru Milioane de Romani

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a facut un anunt extrem de important pentru milioane de romani din intreaga tara, aducand in atentia oamenilor o serie de masuri care urmeaza sa fie implementate de catre statele membre ale Uniunii Europene in plina criza energetica.

Ministrul Investitiilor vorbeste mai jos despre cele 3 masuri care se vor aplica inclusiv in Romania, si vorbim despre compensarea preturilor la energie, posibile vouchere pentru gospodariile vulnerabile, dar si alte masuri importante care au menirea de a ajuta romanii care sunt afectati de criza energetica.

“De asemenea, așa cum s-a prezentat de către Comisie, sunt trei tipuri de măsuri, care urmează a fi implementate de către statele membre și anume: ca o primă măsură ar fi sprijin pentru gospodăriile vulnerabile în perioada de criză energetică – fac mențiunea că acest sprijin, în momentul de față, poate să îmbrace forma atât a compensării unei părți din prețul plafonat la energie, dar și forma unor vouchere, care pot fi acordate acestor gospodării considerate vulnerabile în spiritul regulamentelor Comisiei Europene.

A doua măsură este cea referitoare la granturile pentru capital de lucru, care ar putea fi acordate întreprinderilor mici și mijlocii, tot pentru a face față crizei utilităților publice și a creșterii prețului la energie. Și cea de-a treia măsură este cea legată de ocuparea și crearea de locuri de muncă, măsuri care sunt disponibile pentru a fi finanțate din Fondul Social European și Fondul European de Dezvoltare Regională.

În contextul României, plafonul, așa cum am menționat, cel de 10 % este de 2,4 miliarde euro iar sub risc de decomitere în acest moment, așa cum am mai subliniat de nenumărate ori, 9,2 miliarde de euro avem în acest moment.

Exercițiul financiar pentru perioada de programare 2014-2020 se închide pe 31 decembrie 2023, este o oportunitate foarte bună. Mulțumim pe această cale, deoarece la solicitarea României, împreună cu alte două state membre, s-a inițiat, dacă vreți, acest pachet de măsuri, valabil la nivelul tuturor statelor membre.

Așteptăm forma finală a regulamentului Comisiei Europene, care se va aproba de către Parlamentul Uniunii Europene, iar noi, în paralel, aceste măsuri le vom discuta la nivelul Guvernului României și a coaliției pentru a decide forma sub care vor fi implementate cele trei măsuri pe care le-am menționat. De asemenea, tot în această perioadă derulăm negocierile pentru Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială.”