Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Problema Serioasa care Afecteaza Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Problema Serioasa Afecteaza Milioane Romani

Ministrul Sanatatii aduce in atentia romanilor din toata tara o problema extrem de importanta care afecteaza milioane de oameni, si desi ea este una care pare banala, poate provoca probleme extrem de grave de sanatate, el vorbin despre faptul ca e nevoie de mai multa igiena si spalat pe maini in spitale.

Ministrul Sanatatii spune ca daca ar exista mai multe cadre medicale in Romania care s-ar spala pe maini inainte de a interactiona cu pacientii, atunci exista o foarte mare sansa ca riscul de a fi afectati de o infectie nosocomiala sa scada substantial in unitatile medicale din Romania, ceea ce desigur ca oricine isi doreste.

“Eu cred ca s-a ameliorat foarte mult situatia si din punctul acesta de vedere, pandemia a ajutat (n. red. intrebat despre problema spalatului pe maini al cadrelor medicale din spitale). A fost o campanie extrem de sustinuta din punct de vedere al regulilor igienice, si de spalatul pe maini, si mai mult, nu doar de spalatul pe maini, ci de spalatul corect pe maini, pentru ca este o mare diferenta.

Rezultatele sunt foarte diferite, pentru ca eliminarea germenilor de pe tegumente este foarte diferita, si dumneavoastra aveti dreptate, vehiculul principal al germenilor intr-o unitate medicala este mana. S-a facut un studiu cu foarte mult timp in urma in Australia, si acolo au introdus o procedura prin care personalul medical trebuia sa se spele din 15 in 15 minute, sau sa utilizeze un antiseptic.

Pacientii trebuiau sa se spele, sau sa fie spalati in fiecare ora, si a scazut cu 30% – 40% incidenta asociata asistentei medicale. Deci aveti perfecta dreptate, dar aici sunt doua probleme, este o problema de educatie, si una de educatie profesionala. Daca avem obisnuinta sa ne spalam totdeauna pe maini in viata cotidiana, inainte de a face o activitate, adica daca facem acest lucru cu rigurozitate, il vom face si in viata profesionala.

Trebue sa faci eforturi… Ganditi-va la manichiura, uitati-va la portul de bijuterii, toate lucrurile acestea nu trebuie sa existe in …. . Eu cred ca poti sa ii atragi atentia, si este corect sa ii atragi atentia (n. red. intrebat daca pacientii pot atrage atentia medicilor cu bijuterii pe maini), pentru ca un astfel de accesoriu il are si populatia generala.

Eu fac o remarca, asta nu inseamna ca exista si aceasta tendinta: “domnule ne spui ca exista infectii pentru ca vin prea multi vizitatori”, poate fi si asta o problema, daca la persoana vin 10 oameni sa-l viziteze, inseamna ca vin 10 potentiali purtatori de germeni, care pot raspandi in spital. Trebie sa existe rigurozitate si respectarea unor masuri igienice.”