Ministrul Sanatatii: PROBLEMA Majora cu care se Confrunta Romania, Cum sunt Afectati Romanii

Ministrul Sanatatii PROBLEMA Majora Confrunta Romania Cum Afectati Romanii

Ministrul Sanatatii explica pentru romanii din toata tara de ce inca exista in Romania una dintre problemele extrem de serioase care reprezinta o foarte serioasa ingrijorare pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca discuta despre lipsa paturilor pentru marii arsi in Romania.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre numarul redus de paturi pentru marii arsi in Romania in momentul de fata, dar si despre investitii noi care vor fi facute multumita unei finantari care va veni de la Banca Mondiala, iar asta in conditiile in care Romania are nevoie mare de cresterea numarului de paturi petnru marii arsi.

“Pentru tratamentul marilor arsi la nivel national exista circa 300 de paturi cu forme usoare, cel mult medii, ale acestor arsuri. In ceea ce priveste tratamentul marilor arsi, la nivel national exista 34 de paturi in acest moment care sunt functionale. Ele se gasesc la Bucuresti la spitalul Floreasca, Spitalul de Arsi, Bagdasar, si la Grigore Alexandrescu 10 paturi pentru copii.

La acestea se adauga paturile de la Iasi, 5 si Timisoara 5. In ceea ce priveste situatia din perioada imediat urmatoare, exista la Craiova 3 paturi, si la Brasov 3 paturi, la ultimul existand si dotarea necesar, dar sunt probleme cu asigurarea personalului, iar asta pentru ca nu e vorba doar sa faci paturi, ci ele trebuie deservite in permanenta de personal medical inalt specializat.

Aici avem o problema, am discutat cu colegii mei despre asta, pentru ca inclusiv terapia intensiva acordata acestui tip de pacienti are anumite tipuri de particularitati care necesita specializare, si in curand vom face un program de specializare pentru cei din terapie intensiva care sa ingrijeaza marii arsi, dar sa nu uitam ca avem o problema sistemica la nivel national in ceea ce priveste specialistii de terapie intensiva.

Totusi e bine ca aceste centre care s-au dezvoltat pana in momentul de fata sunt in marile orase, de obicei centre universitare, si lucrul acesta ne creeaza macar o speranta ca vom putea gestiona situatia intr-un timp nu foarte lung. Vreau sa mai spun ca exista si proiectele finantate de Banca Mondiala care au ca termen de finalizare anul 2024.

Ele au noua locuri, un centru la Targu Muresc cu 9 parturi pentru marii arsi, se suplimenteaza cel de la Timisoara de la 5 la 9 locuri, iar cel de la Grigore Alexandrescu de la 10 la 16 locuri, ceea ce ar face un total de circa 60 de paturi disponibile la nivel national. Niciodata nu este suficient, trebuie sa fie foarte clar lucrul acesta, nu are rost sa mintim, pentru ca daca apare un incident de proportii, cu zeci de victime, sigur ca nu e suficient.”