Ministrul Sanatatii: Informarea de ULTIM MOMENT cu Masurile Decise pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii Informarea ULTIM MOMENT Masurile Decise Toti Romanii

Ministrul Sanatatii le transmite milioanelor de romani din intreaga tara o informare extrem de importanta care are menirea de a le aduce in atentie o hotarare care a fost pusa deja in aplicare, mai exact faptul ca s-a reusit o negociere cu Pfizer pentru a se reduce cantitatea de vaccinuri anti-COVID cumparate.

Ministrul Sanatatii spune ca in 2022, Romania va mai cumpara doar 3 milioane de doze de vaccin impotriva Coronavirus, in varianta adaptata pentru tulpina Omicron, asta desi trebuia sa cumparam 11.2 milioane de doze, ceea ce va aduce o economie considerabila la bugetul de stat pentru tara noastra.

“Casarea este procedura cea mai ieftina, adica pentru 3 milioane de vaccinuri, casarea inseamna cateva sute de mii de LEI, nu este o suma foarte mare. Problema este costul vaccinului pierdut, noi avem 3 milioane de doze care au expirat, mai avem 3 milioane de doze care vor expira pana la final de 2022, deci 6 milioane de doze care expira.

Problema noastra este ca inca mai avem in depozite vaccinuri care vor expira in anul care urmeaza. Este clar ca chestiunea aceasta trebuie sa inceteze, iar noi am avut o negociere foarte insistenta, ca sa spun asa, atat cu producatorii, cat si cu Comisia Europeana. Din cele 11.2 milioane de doze pe care trebuia sa le mai cumparam in acest an de la Pfizer, probabil ca vom lua in acest an doar 3 milioane.

O cantitate limitata de vaccin este buna, pentru ca este la fel ca si gripa. Daca ii iau in considerare pe cei care au facut doza booster, sau vor sa faca inca o doza, ori o parte dintre cei care au facut 2 doze mai vor sa se vaccineze, cam acolo suntem, la 3 milioane. Pentru doza 3 si doza 4, ar trebui folosit vaccinul nou, si sper sa vina in cursul acestei luni.

A fost foarte dificila negocierea pentru reducerea cantitatii de la 11.2 milioane la 3 milioane de doze. Am negociat direct cu Pfizer, si Comisia, deci la teleconferintele pe care le avem au participat ambele parti. Exista posibilitatea de vaccinare si in spitale, pentru ca am deschis centre de vaccinare si in majoritatea spitalelor importante din tara noastra.

In momentul de fata mi se pare o decizie greu de inteles (n. red. decizia unor tari de a impune intrarea doar cu vaccinare, nu doar cu test negativ), nu comentez deciziile de sanatate publica ale altor tari, este un atribut national, nu exista decat decizia la nivelul fiecarei tari. In Europa, din fericire, acest lucru s-a incheiat.”