Ministrul Educatiei: Masura de ULTIMA ORA Anuntata Oficial pentru Scolile si Elevii Romani

Ministrul Educatiei Masura ULTIMA ORA Anuntata Oficial Scolile Elevii Romani

Ministrul Educatiei a facut doua anunturi de ultima ora extrem de importante care vizeaza romanii din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia imediata a oamenilor ceva ce nu trebuie sa fie trecut cu vederea in momentul de fata, mai exact situatia burselor sociale, si cum se aplica ordinele de ministru.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos, in raspunsul dat unul parlamentar al Romaniei despre modul in care se va verifica daca este respectata legislatia cand vine vorba despre acordarea burselor scolare, separat vorbind si despre un eveniment special dedicat centrelor de zi pntru copii care a fost derulat in Romania.

“Felicit Organizația Umanitară Concordia pentru evenimentul dedicat Centrelor de zi pentru copii derulat astăzi, 8 noiembrie! A fost emoționant să văd cum, prin implicarea dumneavoastră, atât de mulți copii au primit o șansă reală la educație incluzivă de calitate. Misiunea Centrelor de zi este una extrem de importantă, complementară și vitală pentru educația oferită de școli, pentru că așa putem sprijini copiii și tinerii cu potențial, care întâmpină dificultăți, să se formeze și să îşi atingă potenţialul. Sunt recunoscătoare pentru toate eforturile pe care le depuneți. Vă rămân alături!

Ministerul Educației va solicita inspectoratelor școlare, la sfârșitul anului școlar, o analiză a consecințelor aplicării OME nr. 5379/2022, astfel încât să ne asigurăm că scopul pentru care sunt acordate bursele elevilor este atins și, eventual pentru a opera modificările necesare în anul școlar următor.

Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative.

Ordinul ministrului nr. 5379/2022, care stabileste noile criterii generale de acordare a burselor elevilor a fost dezbatut in cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul ministerului, fiind inaintat pentru consultare asociatiilor de elevi, parinti, sindicatelor reprezentative din invatamant, reprezentantilor partenerilor sociali. De burse sociale beneficiaza, de la bugetul de stat, toti elevii aflati in diciultate din perspectiva socio-economica.

Avem in vedere provenienta din familii cu venituri reduse, copiii care au probleme cronice, copiii cu dizabilitati si orfanii de unul, sau ambii, parinti. In plus, prin proiectul de Ordonanta de urgenta, elaborat si supus dezbaterii publice, de minister, elevilor care sunt scolarizati in alta localitate decat cea de domiciliu li se asigura o suma forfetara lunara pentru cheltuieli de trasnport.”