Ministrul Sanatatii: Hotararile de ULTIMA MOMENT Anuntate cu un nou Ordin Oficial

Ministrul Sanatatii Hotararile ULTIMA MOMENT Anuntate nou Ordin Oficial

Ministrul Sanatatii a luat si anuntat o hotarare extrem de importanta care se aplica in Romania in momentul de fata, ea fiind una care vine pe fondul unor decizii luate in trecut de catre predecesorii sai, iar asta pentru ca mai jos se explica procedura de distrugere a dozelor de vaccin anti-COVID care au expirat.

Ministrul Sanatatii anuntase acum cateva saptamani ca aceasta procedura va fi realizata din cauza numarului mare de doze care au fost trimise Romaniei, dar care nu sunt folosite, iar acum vedem un nou ordin care vizeaza atat depozitarea dozelor de vaccin, cat si distrugerea celor care au expirat, sau vor expira.

“Vaccinurile împotriva COVID-19 expirate, depozitate temporar în centrele regionale de depozitare și distribuție prevăzute în anexa la Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.031/2020, cu modificările și completările ulterioare, se distrug în conformitate cu prevederile prezentului ordin.

Vaccinurile prevăzute la alin. (1) sunt predate trimestrial de centrele regionale de depozitare și distribuție, pe bază de proces-verbal de predare-primire, către direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București în a căror rază administrativ-teritorială acestea își desfășoară activitatea și se preiau în gestiunea acestora.

Direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București predau, în vederea distrugerii, pe bază de procesverbal de predare-primire, flacoanele multidoză de vaccin împotriva COVID-19 expirate operatorilor economici autorizați pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale, în baza contractelor pe care le au încheiate cu aceștia, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind gestionarea deșeurilor medicale.

În vederea diminuării cheltuielilor de transport, distribuție și depozitare a vaccinurilor împotriva COVID-19, predarea vaccinurilor expirate către operatorii economici prevăzuți la alin. (3) se desfășoară la sediile centrelor regionale de depozitare și distribuție, în aceeași zi în care se preiau în gestiune conform alin. (2).

Fondurile necesare finanțării cheltuielilor generate de distrugerea vaccinurilor împotriva COVID-19 expirate vor fi acoperite de către direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București din bugetul aprobat pentru derularea programelor naționale de sănătate publică, conform Ordinului ministrului sănătății nr. 964/2022 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică, cu modificările și completările ulterioare.

Direcțiile de sănătate publică județene care nu preiau doze de vaccin împotriva COVID-19 expirate de la centrele regionale de depozitare și distribuție în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) și care dețin în stoc doze de vaccin împotriva COVID-19 expirate predau, în vederea distrugerii, dozele de vaccin expirate operatorilor economici autorizați pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind gestionarea deșeurilor medicale.

Vaccinurile împotriva COVID-19 expirate la data intrării în vigoare a prezentului ordin sunt predate, în vederea distrugerii acestora, operatorilor economici autorizați pentru transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor medicale, în termen de 30 de zile de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea I.”